Путинови „пријатељи“, учесници националнистичких маршева, сукоба у Украјини, људи са „црне листе“ САД – то су „Ноћни вукови“, руски бајкери који ће следеће недеље посетити Србију.

Фото: Vasily Fedosenko, Reuters
Фото: Vasily Fedosenko, Reuters

Све то не би било толико чудно да се не ради о људима, како пишу и регионални и светски медији, који су заправо руски ултрадесничари, и људима којима је, осим у САД, забрањен улазак у Литванију, Пољску, Грузију… Међутим, на списку ових земаља од данас је и БиХ, која је вођи ове групе Александру Залдостанову и првом човеку „Ноћних вукова“ у Србији Саши Савићу, забранила улазак у земљу.

Фото: PROFIMEDIA
Фото: PROFIMEDIA

То је потврдио и директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић, одлука је достављена Граничној полицији БиХ, а босански медији пишу да ће остали чланови „Ноћних вукова“ бити посебно третирани.

На свом пропутовању „Руски Балкан“, које ће трајати од 19. до 28. марта, мисија им је истраживање „културног утицаја руске империје на Балкану“. Према програму пута, прва „станица“ биће им Србија, где ће посетити Београд, Нови Сад, али и Ниш, Крагујевац, Ваљево и Јагодину, уз посету појединим српским црквама и манастирима.

Владимир Путин и Александар Залдостав, Фото: PROFIMEDIA
Владимир Путин и Александар Залдостав, Фото: PROFIMEDIA

Како наводе медији у региону, око двадесетак руских држављана, са Александром Залдостановом на челу, у српску престоницу стиже 19. марта, где ће им добродошлицу пожелети „Ноћни вукови“ из Србије и Републике Српске заједно са Младеном Васиљевићем, „босанским држављанином настањеним у Београду за којим је правосуђе БиХ расписало потерницу потражујући га због ратних злочина почињених на подручју Рогатице током 1992. године“.

Сарадња са „Србском части“

Такође, наводи се и да су у планирању руте „Ноћних вукова“, учествовали и „представници амбасаде Русије, Руске православне цркве, Српске православне цркве, јавне организације Србије и Републике Српске, укључујући организације сународника који живе у иностранству“.

Србска част у Бањалуци, Фото: СИНИША ПАШАЛИЋ / РАС СРБИЈА
Србска част у Бањалуци, Фото: СИНИША ПАШАЛИЋ / РАС СРБИЈА

У Србији би друштво требало да им прави извесни Небојша Савић из Ниша, иначе поштовалац Удружења „Србска част“, а за које су почетком ове године званичници у БиХ говорили да је, заправо „паравојни ескадрон“. Иначе, чланови овог удружења су се тада у маскирним униформама постројавали у Бања Луци.

Како пишу медији у региону, и вођа „Ноћних вукова“ из Србије Саша Савић, заправо је ментор организације „Србска част“.

Да постоје везе између њих, „Ноћних вукова“ и Бања Луке сведочи и податак да би на својој мартовској турнеји, управо у овом граду, „Вукови“ требало да се сретну и са председником РС Милорадом Додиком, као и министром за енергетику и рударство РС Петром Ђокићем.

Александр Залдостанов, Фото: PROFIMEDIA
Александр Залдостанов, Фото: PROFIMEDIA

Додик би Залдостанову требало да уручи златни орден за ширење православља, а спекулише се да би ова „екипа“ чак могла и да надгледа изборни процес у РС у октобру ове године.

Шта је позадина посете?

Да ли су „Ноћни вукови“ претња по безбедност Србије одговор би требало да дају безбедносне службе, каже Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику, наводећи да је реч о људима који имају оружје и који су били ангажовани по Украјини. Амерички „Њузвик“ се, рецимо, пита да ли овом европском туром „Вукови“ започињу сепаратистичке конфликте.

Саша Ђорђевић, Фото: МЕДИЈА ЦЕНТАР СРБИЈЕ / ПРОМО
Саша Ђорђевић, Фото: МЕДИЈА ЦЕНТАР СРБИЈЕ / ПРОМО

– Не могу да тврдим да њихов долазак значи и повезивање ултрадесничарских организација по Србији, али је занимљиво да је у Београду пре неколико дана боравио ултрадесничар Џим Досон, који је у вези са Српском десницом Мише Вацића, сада долазе они, а имамо и генерално јачање деснице у Србији. На основу тога, може се стећи утисак да се ове организације можда и умрежавају – каже Ђорђевић, уз опаску да се руски утицај на Балкану и иначе шири, „само је питање да ли је ово још један од тих канала“.

Да је посреди ширење руског утицаја сматра и директор Центра за регионализам Александар Попов. Он објашњава да, с обзиром на то са ким се „Вукови“ срећу и како наступају, њихов долазак би могао да се тумачи као обједињавање ултрадесничарских снага са ових простора.

Александар Попов, Фото: Е. ЧОНКИЋ / РАС СРБИЈА
Александар Попов, Фото: Е. ЧОНКИЋ / РАС СРБИЈА

– У ситуацији у којој је регион, растрзан између истока и запада, ово може бити још један у низу потеза враћања Русије на ове просторе, још један сегмент политике у којој се патриотске снаге повезују на темељу православља, словенског духа и где се иде на сентиментална осећања људи – наводи он.

Како каже, ова посета би могла да буде још једна офанзива Русије према овим просторима.

– Нисам сигуран да у овом тренутку може да се каже да је реч о безбедносној претњи, али може да се схвати као демонстрација нечега што би можда могло да се деси у будућности – наводи Попов.

Ко су „Ноћни вукови“?

Иако се генерално промовишу као организација која подржава православље и бави се хуманитарним радом, поједини медији пишу да су они заправо редовни учесници националнистичких маршева, да их финансира Кремљ, али и да су „дубоко умешани“ у структуру руске православне цркве.

Фото: PROFIMEDIA
Фото: PROFIMEDIA

Настали су осамдесетих година прошлог века као заљубљеници у двоточкаше, а прерасли у „кључну компоненту пропагандне машинерије Кремља“. Почетком деведесетих придружили су се отпору против неуспешног пуча против тадашњег председника СССР-а Михаила Горбачова. У међувремену покрећи у линију одеће „Вулф вер“, а Путин постаје њихов најмоћнији покровитељ, додељујући им огромне грантове, а они се опскрбљују моћним моторија „Харли-Дејвисон“. На једној од турнеја пратио их је и сам Путин.

Фото: PROFIMEDIA
Фото: PROFIMEDIA

– Кремљ их је извукао са маргине како би искористили њихов про-путинизам, загрижено православље и антиамеричку реторику као снажан извор „меке моћи“ – каже за „Гардијан“ руски стручњак Марк Галеоти, професор међународних односа на Универзитету у Њујорку.

Забрањен улазак у САД

Бивши амерички председник Барак Обама је 2014. године потписао одлуку којом су први човек „Вукова“ Александр Залдостанов, али и његови „саборци“, стављени на америчку „црну листу“ због оружаних акција у Украјини.

Грузијска влада је прошле године забранила улазак руској „мотористичкој банди“, а такође 2017. био је проблематичан и њихов улазак у Пољску, док је Литванија забранила улазак у земљу осморици чланова „Вукова“.

Чести гости у Србији

Балканска тура наредне недеље неће бити први пут да „Ноћни вукови“ посећују Србију, напротив. Они су овде, али и у окружењу, боравили у неколико наврата. Својевремено су обилазили манастир Острог, где им је друштво правио редитељ Емир Кустурица.

Ноћни вукови на Теразијама
Ноћни вукови на Теразијама

Такође, када је 2011. године руски председник Владимир Путин долазио у Београд, на меч „Зенита“ и „Црвене звезде“, Горан Јовановић Фонза, иначе тадашњи лидер српског огранка „Вукова“, седео је у почасној ложи београдског стадиона поред њега.

Извор: blic.rs