До краја априла биће потписан уговор о испоруци борбених возила

Фото Н. Скендерија

Ударна песница „мигова 29“, који су јесенас стигли као руска донација Војсци Србије, биће навођене ракете „ваздух-ваздух“ које се лансирају са више од 25 километара даљине. Десет српских ловаца биће опремљени и радарима који откривају циљеве на великим удаљеностима – и до 150 километара.

Ови детаљи везани за пројекат модернизације „мигова“ нашли су се на преговарачком столу током састанка министра одбране Александра Вулина са руским колегом Сергејом Шојгуом у Москви. Руска страна, према сазнањима „Новости“, пренела је српској делегацији чврст став да ће помоћи Србији да заокружи опоравак свог Ратног ваздухопловства, али и оружаних снага у целини.

– Договорено је да до краја априла буде потписан дефинитивни уговор о испоруци борбених возила БРДМ-2 – наводи саговорник „Новости“ из војног врха Србије. – Врло брзо биће окончани и разговори о донацији и транспорту тенкова Т-72, који ће врло брзо бити у Србији.

Руско-српска војна сарадња највише ће допринети посусталој српској авијацији. Намера државног и војног врха јесте да „мигови“ добију најсавременију опрему и наоружање, како би на дужи рок покрили заштиту ваздушног простора.

Познаваоци војне технике наводе да ће у „мигове“, без обзира на нијансе договора, бити уграђен радар домета већег од 120 километара. Захваљујући њему српски ловци пратиће и по 10 циљева истовремено, а имаће могућности да гађају четири мете истовремено. Поређења ради, „миг-21“ који је више деценија био кичма југословенске и српске авијације, има радар домета свега 12 километара.

БРЖЕ И ПРЕЦИЗНИЈЕ

Српски „мигови“ у тзв. трећој фази модернизације добиће потпуно нове сетове савремене опреме. У овом кругу опремања наћи ће се и модернизовани систем за управљање наоружањем, а и нови уређај за дигитално регистровање података и параметара. Уз ракете са полуактивним радарским навођем и ракете са активним главама за радарско осматрање српски ловци ће бити спремни за одбрану српског неба.

Генерал у пензији, некадашњи опитни пилот ВЈ Бранко Билбија каже да ће после модернизације и свих модификација српски „мигови“ бити у рангу борбених авиона „четири плус плус“ генерације.

– То подразумева уградњу модерних инструмената и уређаја. Систем управљања биће осавремењен тако да ће пилот располагати свим информацијама потребним за сопствено као и позиционирање противника и мета по свим параметрима. „Мигови“ ће моћи да лете у сложеним метео условима, а биће опремљени и савременим сензорима, и неупоредиво модернијим системом навођења и вођења навигације – објашњава Билбија.

ЖЕЛИМО ЈОШ АВИОНА

Србија је заинтересована и за додатно проширење флоте „мигова 29“, о чему је већ било речи у међународним контактима војних делегација. Адреса за ову врсту пазара јесте Русија, али и Белорусија, која има велики број летелица овог типа. Да постоји могућност да се српско Ратно ваздухопловство додатно опреми овим ваздухопловима делимично је потврдио и министар одбране Александар Вулин.

У изјави за РИА „Новости“ он је навео Русију и Белорусију као могуће партнере, али и подвукао да би за Србију било најбоље да овај посао буде завршен што пре. Вулин је додао да су брзина испоруке и брзина укључења ловаца у оружане снаге међу важним факторима испоруке.

Извор: novosti.rs