РТС губи тло под ногама! Осим што им са програма одлазе најгледаније емисије попут „Жикине шаренице“ и „Квадратуре круга“, сада одбијају и да емитују филм о српским жртвама у логору на Старом сајмишту који је режирао човек запослен на јавном сервису.

Фото: Fonet
Фото: Fonet

НЕМОРАЛНО

Наиме, документарни филм „Концентрациони логор Земун“, који први пут приказује Србе као жртве, а не као злочинце, јавни сервис је одбио да емитује јер им сценарио „није јасан и није телевизијски прилагођен“. У филму по сценарију др Вељка Ђурића Мишине и у режији Драгана М. Ћирјанића, иначе запосленог на РТС, приказано је сведочење које је Србе коначно представило као жртве, а не наводне управитеље конц-логора. То је била територија НДХ, од које су Немци добили дозволу да организују логор за Јевреје, Роме и Србе.

– Несхватљиво, неморално и недопустиво је да РТС забрани грађанима да погледају филм о истини. Постоје ствари које превазилазе црне листе јавног сервиса. Овако јавност никада неће сазнати шта се стварно догађало на месту бившег међународног сајма и неће се скинути одговорност са Срба за оно што нису радили. РТС не жели да се Срби прикажу као жртве, већ као џелати – каже Драгослав Бокан, режисер који је добро упућен у ово дело.

РТС: Емитоваћемо кад промене сценарио!

Главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС Илија Церовић каже за филм да је нејасан.

– Филм им је контрадикторан, час тврде једно, час друго. Ако среде материјал да буде прави телевизијски документарац, онда ћемо га пустити. Мора да буде јаснији сценарио, морају га премонтирати. Нема логичних целина, траје преко 120 минута, нема ни шпице ни ничега. Сценаристички мора бити јасан, а што се тиче садржаја ништа није спорно. Пристајемо на разговор са ауторима кад год пожеле – каже Церовић.

ВРЕЂАЈУ ЖРТВЕ

Он наводи да је реакција РТС срамота која нечасно и бестидно вређа жртве и наставља да шири неистине из титоистичко-југословенског периода.

– Овде се повлачи и питање генерала Милана Недића и његове везе са логором. Филм приказује да је фраза о такозваној Недићевој Србији антисрпска флоскула која пренебрегава геноцид извршен над нашим народом. Филм је требало да буде приказан у три дела на јавном сервису, по претходном усменом договору између Вељка Ђурића и челних људи телевизије. Ипак, након одређених примедби, невладиних организација и србомрзаца, РТС је одлучио да то не уради – наглашава Бокан и додаје да овде није важан Недић, већ исконструисана кривица Срба у логору на територији НДХ и под влашћу Гестапа.

Драгослав Бокан - youtube.com/Dejan Bulajevic
Драгослав Бокан – youtube.com/Dejan Bulajevic

Сценариста филма проф. др Вељко Ђурић Мишина, иначе директор Музеја жртава геноцида, путем Српског телеграфа позвао је руководство јавног сервиса на разговор.

– Немам коментар, имам само позив. Желим јавно овим путем да затражим разговор са челним људима РТС, да ми објасне зашто су одбили да пусте наш филм! – револтиран је Ђурић Мишина.

Преписка РТС – музеј

Званичан одговор РТС управи Музеја жртава геноцида стигао је мејлом 21. фебруара ове године.

У 11.43 Илија Церовић, главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС, обавештава директора музеја речима:

„Програмски колегијум РТС није прихватио вашу понуду да емитујемо филм посвећен логору Старо сајмиште“.

У 15.07 стиже објашњење:

„Генерална оцена је да филм у претпостављеном првом и другом делу има врло мало приче о Старом сајмишту, да је Недићева улога презентована недоследно – у једном делу приче је знао шта се дешава, али ништа није предузимао да се то спречи, а у другом је представљен као спасилац. Узимајући у обзир актуелна дешавања око рехабилитације генерала Недића, програмски колегијум је закључио да ово није добар тренутак за емитовање оваквог садржаја“.

Паскаљевићев филм пустили

Јавни сервис одбио је да емитује филм у којем су Срби жртве логора на Старом сајмишту, али није био проблем да пусте филм Горана Паскаљевића „Кад сване дан“. Наиме, у Паскаљевићевом филму гледалац на самом почетку добија (дез)информацију да су жртве овог логора били Јевреји и Роми, а злочинци усташе, нацисти и Срби. У читавом филму Срби се као жртве не помињу.

Извор: republika.rs