Доналд Трамп упорно тврди: „Лансирали смо преко сто ракета на Сирију. Нису нам оборили ни једну једину! Сиријска техника није добро функционисала. И свака ракета наших савезника погодила је циљ“. Русија, међутим, и даље тврди сасвим супротно и сада је тачно открила колико је којим системом оборено томахавка.

Фото: Reuters/фотомонтажа

Портпарол Министарства одбране РФ, генерал Игор Конашенков, не само да је поновио да је сиријска ПВО оборила 71 крстарећу ракету агресора, него и навео прецизну статистику учинка сиријских ПВО система.

Прво је саопштио да су Сиријци на поменуту 71-ну америчку, британску и француску ракету „потрошили“ само 112 својих ракета.

Открио је да су са 25 пројектила ракетно-топовског система Панцир-С1 оборили 23 циља. Ово значи да су само две ракете промашиле.

Конашенков је објавио и да су Сиријци из ракетног система Бук са 29 ракета оборили 24 агресорске.

Из система „Оса“ сиријски ракеташи су са 11 ракета оборили пет циљева. Исти учинак имали су са 13 ракета испаљених са С-125.

Са Стрелом-10 оборили су три агресорске, а лансирали су само пет ракета.

Системом Квадрат, који је познат и као Куб, са 21 ракетом оборили су 11 „циљева“.

Једино С-200 са осам ракета није оборио ништа

Конашенков, међутим, напомиње да то не говори ништа о том ракетном систему јер је он намењен борби против авиона, а не ракета. А да још употребљив и опасан – сведочи и то што је недавно оборио израелског ловца.

Конашенков је са задовољством указао да су системи Панцир-С1 имали безмало стопроцентни учинак.

Навео је да су Американци и њихови савезници са 30 ракета и диригованих бомби тукли сиријске научне објекте у Барзи и Џараманију, а да су владине снаге успеле да униште само пет.

Извор: informer.rs