Комплекс ‘Штурм’ је постављен у Србији у руско-српском хуманитарном центру у Нишу. То је мултифункционални симулатор ситуација које могу настати током пожара, а обуку ће проћи сви спасиоци и ватрогасци у Србији, рекли су из Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС РФ).

Фото: Olga Liaskovska-Manojlovic
Фото: Olga Liaskovska-Manojlovic

“Комплекс садржи контролни пункт који омогућава да се избегну шаблонске вежбе — све би требало да буде као у животу“, саопштили су из МЧС-а.

Овај комплекс је сложен, али омогућава добро обављање посла. Прво, то је избор ватрогасаца који ће ући у службу и они који већ раде. Зато што није увек могуће да људи раде у окружењу са димом, стварним криковима, у буци, гурању, блокадама. А овај комплекс све то имитира, објаснио је Виктор Гуљевић, директор Руско-српског хуманитарног центра у коментару за NewsFront — Србија.

Српска страна је донела одлуку да ће сви у ватрогасним службама проћи ову обуку. Јер, како је показало искуство, неки се просто плаше, скидају маске са себе и не могу да издрже да се нађу у затвореним просторима. Како од њих направити ватрогасце? Они морају да спашавају друге људе, не себе.

Овај комплекс је једини на Балкану. И већ су многи заинтересовани за обуку. Тиме ћемо се и бавити. Већ је полако почео да ради. Треба га још допунити специјалном опремом. Надамо се да ће већ у априлу радити у својој пуној снази и да ће редовно на њему тренирати спасиоци, волонтери и професионални ватрогасци, као и сви они који желе да провере себе.

Извор: srb.news-front.info