Заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов разговарао је са командантом Либијске националне армије маршалом Халифом Хафтаром и потврдио став Русије која подржава политичке методе решавања спорних питања у либијском друштву, наводи се на сајту Министарства спољних послова Русије.

У саопштењу се, такође, наводи и да је разговор одржан на иницијативу либијске стране.

„Руска страна је поново потврдила принципијелан став подршке политичким методама за решавање свих спорних питања у либијском друштву и посредничких корака које у том правцу предузимају Уједињене нације и специјалног изасланика генералног секретара УН за Либију Хасана Саламе. Такође је наглашена потреба за консолидацијом напора у борби против тероризма и екстремистичке идеологије“, истиче се у саопштењу Министарства.

Либијски командант такође је дао информације о корацима Либијске народне армије у борби против терориста.

„Хафтар је дао информације о корацима које је последњих дана предузела Либијска национална армија са циљем, како је истакао, интензивирања борбе против терористичких и екстремистичких група, присутних у различитим деловима земље, укључујући и у главном граду Триполију, које представљају опасност за стабилност либијског друштва и ометају спровођење споразума о успостављању одрживог међулибијског инклузивног политичког процеса и консензусног дијалога усмереног на формирање јединствених ефикасних државних органа управе“, наводи Министарство.

У четвртак је командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар наредио својим снагама да почну офанзиву на Триполи како би се тај град „ослободио од терориста“. Медији су саопштили да су јединице Либијске армије преузеле контролу над градовима Гарјаном и Сурманом, јужно од главног града Либије. Са друге стране, премијер владе националног јединства у Триполију Фајез Сараџ наредио је да се уколико буде потребно употреби сила након саопштења да је Либијска национална армија успоставила контролу над градовима јужно и западно од Триполија.

У Либији и даље влада двовлашће — на истоку заседа изабрани парламент, а у Триполију, на западу, управља влада националног јединства на челу са Фајезом Сараџем, формирана уз подршку УН и ЕУ. Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са командантом Либијске националне армије, маршалом Халифом Хафтаром, чија војска води дуготрајан рат са милитантима. Национална нафтна компанија Либије објавила је неутралност и сарађује са обе стране.

Оставите Коментар