Заједничка међународна подршка територијалном интегритету Србије и сузбијање сепаратизма косовских Албанаца, постали су најважнија област за јачање безбедности на Балкану и свету у целини, поручује заменик секретара Генералног савета Путинове странке „Јединствена Русија“ након састанка са делегацијом Српске напредне странке, коју предводи потпредседник СНС и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић

Информер

Према његовим речима, грубо кршење међународног права од стране Запада и западних блокова и њихово произвољно тумечење међународног права у корист личних интереса довело је до тога да косовски преседан постане повод за промене граница у једном броју држава, а те промене често су праћене и војним сукобима.

– Такозвана западна мантра да је „Косово посебан случај“ постао је стални извор раста сепаратистичких тенденција и расположења Шкота у Великој Британији, Каталонаца у Шпанији, Курда у Турској, Ујгурија у Кини и низа других народа и народности у разним регионима света – истакао је Железњак.

Када је у питању утицај кризе на Косову на развој у пост-совјетском простору, посланик је приметио да, нажалост, малигне метастазе овог утицаја нису поштеђени ни руски најближи суседи.

– За неколико дана, 19. априла, обележава се пета годишњица потписивања Бриселског споразума, који по Србију има јасно сецесионистчки карактер и био је наметнут од стране америчког државног секретара Хилари Клинтон и шефа европске дипломатије Кетрин Ештон. Направљен 2013. године, сецесија Косова отворила је директан пут до имплементације западних експанзионистичких тежњи у Украјини. Седам месеци након потписивања споразума у Бриселу, акцијама САД и ЕУ, Русија и њен братски украјински народ упали су у дуг период драматичних односа – рекао је Железњак.

С обзиром на проблеме спровођења бриселског споразума, парламентарац је рекао да је српска страна испунила све услове.

– Истовремено, косовски Албанци одбијају да се придржавају кључних услова за формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и стварање полицијских јединица састављених и од етничких Срба. Такво брутално кршење услова уговора даје право Београду да у целини или делимично откаже одредбе споразума, укључујући и оне које су у супротности са Уставом. У том случају ситуација би се вратила у надлежност највишег правног акта – Резолуције 1244 Савета безбедности УН. У погледу поштовања принципа ове Резолуције, Русија за 19 година свог учествовања ни на који начин није изгубила своју снагу и значај поводом косовског питања. Овај документ дефинише суверенитет и територијални интегритет Србије и садржи кључне принципе, укључујући и онај о повратку српских трупа у покрајину.

Када смо код проблема стварања ЗСО, Железњак је изразио став да овим питањем треба да се баве политичке партије које заступају легитимне интересе косовских Срба, посебно „Српска листа“ као и државне институције Републике Србије као легитимни орган у региону. Покушаји лидера косовских Албанаца да наметну своје услове у овој ситуацији су неприхватљиви и нелегитимни.

– Ми видимо како косовски Албанци покушавају да прогурају нов сецесионистички план под заштитом западних посредника и експерата. На примеру реализације Ахтисаријевог плана и деловања политичара попут Хилари Клинтон и Кетрин Ештон, јасно је да су сва настојана Запада једнострана и проалбанска и усемрена против интереса српског народа. Ако међународни посредници и желе да играју позитивну улогу у решењу косовског проблема, нека се у први мах отрезне од „опојне америчке свемоћи“ на  деструктивне снаге на Косову – рекао је Железњак.

У вези са негативном агресивном реториком неких лидера косовских Албанаца, Железњак је нагласио да провокативне изјаве о употреби оружја и покушаји да се створи такозвана „Војска Косова“ су апсолутно неприхватљиве и разлог су за озбиљну забринутост.

– У том случају, на челу Србије Александар Вучић одржава одговарајућу суздржаност и мирноћу и држи непоколебљиво линију мира, знајући да у сваком тренутку више од 120 хиљада косовских Срба може бити талац сукоба због кривице косовских Албанаца. Али не би било погрешно напоменути ни да друга страна медаље српске политике мира треба да буде модернизација српских оружаних снага, опремање прецизним ракетним системом, радарима и другим оружјем, које омогућавају да се даљински прати ситуација на Косову. За реализацију таквих одбрамбених задатака, развој руско-српске војне сарадње био би одлична база – истакао је Железњак.

Говорећи о развоју друштвено информативних пројеката, Железњак је уочио да је овај правац најзначајнија компонента у комплексу руско-српске сарадње.

– Српско друштво и руководство земље стално је под великим информационим притиском Запада. Притисак на јавно информисање стварају Албанци и један број моћних лобија у Белој кући, у америчког Конгресу и Сенату и оваква активност је великодушно финансирана од стране српских противника. Али у исто време, чак и у Москви – највећем и најактивнијем међународном играчу, тема Србије и подршке Косову, као и остале аспекте српско балканске проблематике, покривени су у недовољном степену и највећим делом су руске реакције на негативне догађаје. Било је прилично драматичних насилних догађаја који су коначно показали важност друштвено информационе интернационализације косовског питања и балканске проблематике уопште. Тим боље, друзштфено информациони пројекти постоје као консолудујући темељ за политичаре, парламентарце и све снаге које су пријатељске за Србију – рекао је Железњак.

Осврћући се на питање одвајања регулисања косовског проблема од теме придружења Србије ка ЕУ, посланик скренуо пажњу на оно што је српска министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић најавила као потпуну конструктивну и логичну идеју о раздвајању процеса регулисања косовског проблема и процеса евроинтеграција Србије.

– Надам се да услови поглавља 35, укључујући и потписивање правно обавезујућег споразума иузмеђу Београда и Приштине, што пре падне у политички заборав као наслеђе мрачног периода контроле запада над Србијом – рекао на крају Жељезњак.

Извор: informer.rs