Сулејман Угљанин и његова Странка демократске акције настављају антидржавну кампању. Вулин: Не делимо војнике на Бошњаке и Србе, СДА се нада злу

Странка демократске акције Санџака позвала је Бошњаке да се не одазивају на војне вежбе и служење у резервном саставу Војске Србије.

Најновији у низу политичких скандала бившег министра Сулејмана Угљанина и његове партије објавио је у четвртак генерални секретар СДА Санџака Ахмедин Шкријељ. Он је рекао и да Бошњаци у српској војсци виде „претећу оружану силу која још од распада Југославије показује непријатељски однос према њима“.

– Објективан страх Бошњака лежи у чињеници да многобројни злочини почињени над Бошњацима од стране управо тих оружаних снага нису расветљени и одговорни до данас нису кажњени – навео је Шкријељ на конференцији за штампу. – Од Министарства одбране и српске војске захтевамо да Бошњаке Санџака изузму из позивања у резервни састав и на војне вежбе. Бошњаци се неће одазивати на такве позиве.

Шкријељ је нагласио да српско правосуђе „не сме да кажњава Бошњаке ако се оваквим позивима не одазову, јер до данас нису процесуирали нити казнили ниједног злочинца који је правио каријеру у државној служби убијајући и хапсећи Бошњаке и вршећи тортуру над њима“.

Позивом који се директно односи на законску војну обавезу грађана Шкријељ је у четвртак наставио низ антидржавних иступа своје партије. У нападима на поредак последњих месеци посебно се истицао лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин, који за Србију није штедео речи увреда и претњи.

Под велом бриге за припаднике бошњачке националне мањине, Угљанин је Србију називао „највећим злом којим управљају бандити“, оптужујући је за ратне злочине и насиље које спроводи над Бошњацима. Своје оптужбе покушао је да заогрне и европским барјаком, позивајући ЕУ да посредује у решавању наводног тешког статуса ове националне мањине у Србији.

Упркос запаљивим изјавама и позивима на побуну и рушење уставног поретка, Угљанин и његови партијски саборци никада нису позвани на одговорност. Иза хушкачке реторике крије се и наводна платформа санџачке СДА – уставно решавање питања Санџака као аутономне покрајине односно европске регије и статус Бошњака као конститутивног и државотворног народа.

Министар одбране Александар Вулин, реагујући на последњи скандалозни иступ СДА Санџака, наглашава да Војска Србије није окупатор, већ чувар мира свих грађана Србије.

– Ми не делимо наше припаднике на Бошњаке и Србе, а СДА то упорно чини надајући се злу. Војска Србије својом снагом и угледом у народу гарант је да СДА у томе неће успети – наглашава Вулин.

Министар одбране подсећа и да данас постоји војно правосуђе за овакав напад на војску неко би морао да одговара.

– Не знам када ће правосудни органи реаговати на поновљене нападе СДА и Угљанина на државу Србију и њене институције, али знам да је Војска Србије иста према свима. Војска Србије ће наставити да испуњава све своје задатке на читавој територији наше земље као и до сада – каже Вулин.

УГЉАНИНОВИ СКАНДАЛИ

* Српска држава за Бошњаке представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације.

* Кад сам био министар, упознао сам највеће зло које се зове држава Србија. Њоме владају бандити.

* До 1. јуна Бошњаци неће уважавати позиве за суд, нити заустављање полиције, које ћемо сматрати великосрпским терором над нама.

* Србија и Црна Гора својим толерантним односом према злочинима над Бошњацима послале су поруку да они који буду газили и убијали Бошњаке неће бити кажњени, већ награђени.

* Свако позивање и поступање државних органа према Бошњацима сматраћемо насиљем.

* У протеклих 28 година државни органи учинили су све да протерају Бошњаке са ових простора и да им обесмисле живот.

ВЕЖБЕ НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА НАЦИЈОМ

Служење у резервном саставу саставни је део војне обавезе грађана Србије. Портпарол Министарства одбране и Војске Србије капетан фрегате Јован Кривокапић истиче да војне вежбе резервног састава немају везе са националном припадношћу, било којом другом опредељеношћу, нити политиком.

– Вежбе не би требало користити за привлачење медијске пажње. Оне имају искључиво везе са законима Републике Србије и правима и обавезама њених грађана – рекао је Кривокапић за агенцију Анадолија.

Извор: novosti.rs