Министар омладине и спорта Украјине Игор Жданов потписао је уредбу према којој украјински спортисти неће учествовати на било каквим такмичењима на територији Русије, преносе РИА Новости.

Фото: REUTERS/ Valentyn Ogirenko / RIA.ru
Фото: REUTERS/ Valentyn Ogirenko / RIA.ru

„Потписао сам нову наредбу – да према недавно усвојеном закону „О посебностима државне политике да се осигура државни суверенитет Украјине преко привремено окупираних територија у Донењцком и Луганском региону“, украјински спортисти неће учествовати на било каквим такмичењима која се одржавају на територији Руске Федерације“, написао је Жданов на својој Фејсбук страници и приложио фотокопију налога.

Према његовим речима, такмичења у Русији су „опасна“ за украјинске спортисте. Он је такође позвао међународне федерације да не номинирају такмичења на територији Руске Федерације.

Весь час, поки йде війна на сході, Україна врегульовує відносини із країною-агресором. Два роки тому ми розробили і…

Posted by Ігор Жданов on Wednesday, March 14, 2018

Председник Украјине Петро Порошенко раније је потписао Закон о реинтеграцији Донбаса. У документу се Русија назива „агресором“, а територије изван контроле Кијева су „окупиране“. Руско министарство спољних послова назвало је оптужбе Украјине о наводној окупацији „неосноване инсинуације“.

Москва је више пута саопштила да није страна у унутрашњем сукобу и да није укључена у догађаје у Донбасу, а такође је заинтересована за превазилажење политичке и економске кризе у Украјини. У Луганску су потписивање закона о реинтеграцији Донбаса назвали покушајем легитимизације насиља у региону, а у Доњецку као покушај Кијева да легитимизује употребе војске против цивила.

Извор: vostok.rs

Advertisements
--