Министар омладине и спорта Украјине Игор Жданов потписао је уредбу према којој украјински спортисти неће учествовати на било каквим такмичењима на територији Русије, преносе РИА Новости.

Фото: REUTERS/ Valentyn Ogirenko / RIA.ru
Фото: REUTERS/ Valentyn Ogirenko / RIA.ru

„Потписао сам нову наредбу – да према недавно усвојеном закону „О посебностима државне политике да се осигура државни суверенитет Украјине преко привремено окупираних територија у Донењцком и Луганском региону“, украјински спортисти неће учествовати на било каквим такмичењима која се одржавају на територији Руске Федерације“, написао је Жданов на својој Фејсбук страници и приложио фотокопију налога.

Према његовим речима, такмичења у Русији су „опасна“ за украјинске спортисте. Он је такође позвао међународне федерације да не номинирају такмичења на територији Руске Федерације.

Председник Украјине Петро Порошенко раније је потписао Закон о реинтеграцији Донбаса. У документу се Русија назива „агресором“, а територије изван контроле Кијева су „окупиране“. Руско министарство спољних послова назвало је оптужбе Украјине о наводној окупацији „неосноване инсинуације“.

Москва је више пута саопштила да није страна у унутрашњем сукобу и да није укључена у догађаје у Донбасу, а такође је заинтересована за превазилажење политичке и економске кризе у Украјини. У Луганску су потписивање закона о реинтеграцији Донбаса назвали покушајем легитимизације насиља у региону, а у Доњецку као покушај Кијева да легитимизује употребе војске против цивила.

Извор: vostok.rs