Ботови су свуда око нас. Погледајте око себе. Сваки ваш коментар на друштвеним мрежама потенцијално постаје ботовски глас. Можда још нисте потпуно свесни, а већ попут зависника коментаришете пост на твитеру. Да, важно је да се ваш глас чује. Замислите, стотине људи је прочитало ваш коментар, и сада коначно имате равноправне саговорнике. Попут адвоката у Хагу енергично браните став владајуће партије. Постајете важан део слагалице. Добијате све више пратилаца. Аплауз се мери бројем лајкова на твиту. Након извесног времена постајете утицајан твитераш кога други ретвитују. Није шала.

Фото: Jinning Li/Shutterstock.com
Фото: Jinning Li/Shutterstock.com

Бот је настао од робота. Кажу без слободне воље. Програмирана екипа људи да „одради“ неке задатке на интернету. Злонамерници оптужују СНС да је управо она измислила овај систем. Али, мораћу да вас разочарам. Појава ботова је везана за ДС и ЛДП. Само што је у утакмици СНС (опет) победила.

Но, добро… Ботовска Србија постоји у реалном свету. Тако да: Или јеси или ниси бот. Ко није са нама, тај је против нас. Привидан утисак да баш ви креирате јавно мњење, да баш ви промовишете ставове ваше политичке опције, да је баш ваш коментар видео лидер партије. Браво. Део сте војске. По команди се „хватате“ за телефон. Ваш коментар је пресудан. Ви утичете на изборну победу. Једва чекате твит Сергеја Трифуновића и по већ испланираној стратегији му се супростављате.Онако дрском и безобразном. Не схватате бесмислену кампању неких жентурача које критикују председника Вучића по питању усвајања мера за подстицај рађања. Без размишљања дајете подршку Александру. Иако не подржавате у потпуности политику СНСа. Осећате се срећним јер сте Војтеховској одговорили на њен злонамеран твит. Чак сте је и опсовали. Иако није по бонтону.

Честитам. Постали сте мобилисани. Нисте можда плаћени бот, али сте испуњени осећајем среће. Маркетиншки стручњаци су успели да уђу у ваш мозак, да га програмирају и изазову реакцију. Ушли сте у игру. Креирате јавно мњење. Можда ће баш ваш активизам на интернету бити пресудан у изборној години. Јер… Други ћуте. А ви се бар на свој начин борите. И немојте заборавити. Избори се добијају преко друштвених мрежа. Војска је на свом положају. Припрема. Позор. Пуцајте. Али никако не сачмаром. Само снајпер. Право у таргет.

Ивана Борић – портпарол Српске деснице

НАЦИОНАЛИСТ.РС