Аутомобили америчког и руског председника направљени су да издрже ракетне ударе, бомбе и хемијске нападе, а имају и посебне залихе кисеоника

МОСКВА/ВАШИНГТОН – Најмоћнији људи света – амерички председник Доналд Трамп и руски Владимир Путин, због безбедности морају да се возе у посебним аутомобилима.

Ова возила – „кадилак уан“, назван „звер“, и „кортеж“, који се назива „тенк“ – су најбезбеднија на свету јер су способна да издрже ракетне ударе, бомбе и хемијске нападе.

Иако су карактеристике оба аутомобила тајна како би лидери две најмоћније земље били безбедни, неки подаци о њима су познати. Тако се зна да је председнички део је херметички затворен, а само шеф Беле куће може да га отвори. У том делу су и резерве кисеоника за случај изолације, али и резервна крв и апарат за одржавање у животу у случају несреће.

Балистичка заштита

ВУЧИЋЕВ АУТО БЕЗБЕДАН

Током посете српског председника Александра Вучића Загребу, медији су писали о „аудију“ којим је допутовао. Они су навели да је реч о посебној верзији лимузине немачког произвођача направљеној с нивоом балистичке заштите девет, каква се користи за војна возила и отпорна је на метке.

Званично руско председничко возило је такозвани кортеж, направљен на моделу „мерцедес мајбаха С-600 пулман“. Такође је ојачан оклопом способним да издржи ударе бомби и пројектила. Има и контролу ваздуха и може херметички да се затвори.

Овај модел ће ускоро отићи у историју, јер руске компаније, по Путиновом налогу, већ пет година раде на развоју председничког аутомобила искључиво домаће производње. Нови „кортеж“ ће бити отпоран и на нуклеарни удар, а најављено је да ће овај аутомобил бити представљен током инаугурације након избора у марту.

„КАДИЛАК УАН“

– Шасија има ојачане челичне плоче отпорне на експлозију бомбе

– Гуме од кевлара отпорне су на оштећења, али металне фелне омогућују вожњу чак и да их нешто разнесе

– Кола имају борбени оклоп дебљине 15 цм, а у вратима су пумпарице и бацачи сузавца

– У колима се налазе апарат за одржавање у животу и резерве крви за председника

– Врата су ојачана оклопом дебљине 24 цм и штите путнике и од хемијских напада

– Председнички део има сопствене резерве кисеоника

„КОРТЕЖ“

– Аутомобил је лимузина заснована на моделу „мерцедес мајбах С-600 пулман“.

– 11 идентичних возила има у возном парку Федералне службе безбедности, под командом посебне јединице

– Аутомобил је оклопљен и може да издржи директне нападе

– Председнички део има додатна ојачања, а оружје у њему је тајна

– У делу за седење постоји посебна контрола ваздуха

– Возило је опремљено опремом за везу с Кремљом и војском

 

Извор: Kurir / E.K.