Председник Србије Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, да су разговори били квалитетни и да је саговорнику пренео чврсто опредељење да треба очувати мир и стабилност у региону и да ће Србији у томе бити потребна помоћ САД и свих важних фактора на светској политичкој сцени

printscreen
printscreen

– Ја нисам човек протокола и формалности имали смо добар разговор о свим важним питањима. Разговарали смо о билететралним и економским односима. Изразио сам жељу и надаље за још већим бројем америчких компанија. Највише смо разговарали о миру и стабилности у региону. Истакао сам чврсто уверење да је по сваку цену неопходно очувати мир и стабилност – рекао је председник Вучић.

Такође, како каже, разговарали су о односима Београда и Периштине и о наставку дијалога.

– Наше позиције су прилично различите и удаљене али оно што је за нас важно је да смо сасвим отворени и да је он желео да чује и да саслуша шта имамо да кажемо. Иако се са њима не слажемо замолио сам га да саслуша нас и наше ставове и он је имао довољно стрпљења да чује а можда понеки и да разуме – рекао је Вучић.

printscreen
printscreen

Како каже, по питању многих ствари нисмо сагласни као што је формирање косовских оружаних снага.

– Али сам му захвалан на подршци коју пружа Србији на европском путу. Како сам и данас рекао спремни смо да разговарао о компромисима али ма колико да смо мали ми хоћемо да прихватимо само компромисна решења али понижења и урушавања наше државе не можемо – рекао је Вучић.

Вучић: Ни Мичел не може помоћи опозицији на изборима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија демократска земља, да је помоћник америчког државног секретара Вес Мичел добродошао у Србију и да има право да се састане са ким хоће, па и са опозицијом, али да опозицији то неће бити од помоћи.

– Опозицији ни Мичел, ни стотине других не могу помоћи да добију изборе, јер немају политику – рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише чињеницу да амерички дипломата у Београду има сусрет и са опозицијом, а у Скопљу и Приштини није имао такве разговоре.

– Ја са тим немам никакав проблем – навео је Вучић.

Додао је да многе телевизије имају право да његове конкуренте зову да им 14 пута буду гости, а њега ниједан пут, а онда говоре о објективности и професионализму.

– Рекао сам Мичелу, као што сам рекао и у Србији стотину пута – сваки пут на сваким изборима сам их побеђивао све убедљивије. Побеђивао би их и побеђиваћу докле год будем хтео, али неће бити они ти који ће мене да победе, него ћу сам да се склоним када будем схавтио да је дошло време за неке млађе, боље, и способније, а то време није уопште далеко, зато што мислим да смо, сем Косова, многе важне ствари у земљи урадили – казао је председник Србије.

– Што се тиче победа на изборима, ни господин Мичел, ни још стотине њих не може да им помогне јер морате да имате политику, а не да буде политика “све ће да буде бесплатно у једној земљи“. Наш народ зна како да гласа и уме добро да разуме све поруке – рекао је Вучић.

Како каже Србија је из Бриселског споразума испунила све своје обавезе.

– Са друге стане Албанци су имали само једну обавезу и нису је испунили. Сви знају за то и захвалан сам што је он у Приштини рекао да је важно да се то уради. Ја сам готово уверен да од тог посла нема ништа. Они у пет година нису мрднули прстом – рекао је председник Србије.

Да Срби нису испунили било шта из договора, истакао је, они би се нашли под огромним притиском.

– То, међутуим, не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима и другачијем приступу – закључио је Вучић.

printscreen
printscreen

Како је додао, разговор с Мичелом је зато и значајан, и представља корак напред, јер је он, навео је, показао поштовање према Србији и према њеним грађанима, с обзиром да смо се, приметио је, неретко суочавали с другачијим примерима. – На томе сам му захвалан, јер смо се неретко суочавали са другачијим примерима. Са великом пажњом и надом ћемо наставити да радимо са Мичелом и на очувању мира и стабиности на Балкану, и решавању свих тешких питања – истакао је он додајући да је сваки изгубљени дан, изгубљени дан не само за међународну заједницу, већ грађане Србије. Након што је Србија решила највећим делом економске проблеме следи бољи живот, и Мичел је, како је додао, могао сам да се увери да је Београд град кранова и дизалица.

– Биће нам једини проблем однос са Приштином, а наш посао је да пробамо да тај проблем решимо и ако не успемо то ће бити још један од политичких неуспеха, који није само због нас – објаснио је Вучић.

Казао је да Србија жели добре и још боље односе са САД, и изразио наду да ће Вашингтон подржати компромисе.

printscreen
printscreen

Пренео је да је са Мичелом разговарао и о билатералним економским односима, реформама које смо спровели, као и додатно привлачење америчких инвестиција. – Изразио сам жељу и надање да ћемо имати још америчких компанија које ће улагати у Србију и увећамо значајно трговинску зрамену. Највише времена смо провели у разгорима о миру и стабилности у региону, о ситуацији на Западном Балкану- рекао је он.

Изразио је захвалност Мичелу на подршци коју је пружио наставку дијалога Београда и Приштине.

– Наше позиције су прилично различите, другачије и удаљене по питању односа према Косову и Метохији. Оно што је за нас важно је да је Мичел за разлику од многих других желео не само да чује, већ и саслуша што српска страна има да каже – подвукао је он.

Рекао је да САД и Србија нису сагласне по по питању многих ствари везано за формирање косовских безбедносних снага, али смо сагласни да сачувамо мир са Албанцима и наставимо разговоре под окриљем ЕУ.

printscreen
printscreen

Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел рекао је да се данас разговарало и о економској сарадњи.

– САД су привржени партнер Србије. Србија је основа читавог западног подручја – истакао је Мичел.

Он је рекао да САД жели да ојача компаније потребне за стабилност и пут ка Европској унији.

Мичел: Шанса за решење косовског проблема

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел изјавио је данас да је његова основна порука у Београду, као што је била и у Приштини, да види велики простор за нову шансу за решење косовског проблема који оптерећује регион већ дуги низ година.

Истакао је и да се очекује да обе стране у дијалогу треба да испуне све преузете обавезе.

– Желимо да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и цилљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо и да помогнемо – рекао је Мичел на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

Додао је да је против једноставних решења, која би могла да угрозе стабилнсот и безбедност региона, али није прецизирао шта сматра једноставним решењем.

Он је додао да је са Вучићем имао добар и отворен разговор.

Подсетио је да је партнерство Србије и САД „старо“, још из времена два стветска рата.

– Желимо да се вратимо на стару стазу блискости и сарадње. И даље верујемо да је визија слободне и просперитетне Србије, у миру са суседима и интегрисана са Западом циљ свих нас – рекао је Мичел.

– Разговарали смо о жељи, рекао сам да ми покажу један једини папир на основу кога се формирају косовске снаге безбедности. Такав папир не постоји и не може нико да га измисли. У складу са војно-техничким споразумом из Куманова не могу да постоје такве снаге. Што се тиче резолувције 12 44 она ни на који начин не предвиђају албанске снаге. То је питање за све наше госте да ми наведу један једини члан, параграф или слово које даје за право било коме да такву војску формира – рекао је Вучић.

Како каже, Србија не признаје независност Косова и ми се томе супростављамо.

– Мој посао је да штитим интересе Србије и тако сам се понашао и тако ћу се понашати. Ми смо демократска земља и Мичел има право да се састаје са ким год хоће – рекао је Вучић.

Ускоро опширније…

Извор: informer.rs