У постпродукцији су и филмови „Јужни ветар“, „Апсурдни експеримент“ и „Заспанка за војнике“

Фото: А. Налбантјан
Фото: А. Налбантјан

Програм „Сећање на… Небојша Глоговац (1969-2018)“ биће организован од сутра до 9. марта у Југословенској кинотеци када ће бити приказани неки од филмова по којима ће публика памтити Глоговца.

На програму ће бити остварења „Небеска удица“ у режији Љубише Самарџића, „Убиство са предумишљајем“ Горчина Стојановића, „Буре барута“ Горана Паскаљевића, „Муње“ и „Кад порастем бићу кенгур“ Радивоја Андрића, „Клопка“ Срдана Голубовића, „Хадерсфилд“ Ивана Живковића, „Кењац“ Антониа Нуића и „Жена са сломљеним носем“ Срђана Кољевића.

Фото: Tanjug/Rade Prelic
Фото: Tanjug/Rade Prelic

На филму је дебитовао епизодом у филму „Вуковар, једна прича“ Боре Драшковића, а следиле су улоге у следећим насловима: „Убиство с предумишљајем“, „До коске“, „Спаситељ“, „Буре барута“, „Рањена земља“, „Нормални људи“, „Муње!“, „Бумеранг“, „Т. Т. Синдром“, „Кад порастем, бићу Кенгур“, „Држава мртвих“, „Сутра ујутро“, „Оптимисти“, „Клопка“, „Хадерсфилд“, „Тецнотисе: Едит и ја“, „Кењац“, „Жена са сломљеним носем“, „Седамдесет и два дана“.

Играо је и у филмовима „Бели, бели свет“, „Кад сване дан“, „Артиљеро“, „Кругови“, „С/кидање“, „Дјечаци из улице Маркса и Енгелса“, „Једнаки“, „Бранио сам Младу Босну“, „Енклава“, „За краља и отаџбину“, „Отаџбина“, „Ослобођење Скопља“, „Устав Републике Хрватске“, „Сага о три невина мушкарца“, „Тхе Боокс оф Књиге: Случајеви правде“.

У постпродукцији су и филмови „Јужни ветар“, „Апсурдни експеримент“ и „Заспанка за војнике“.

Фото: Interfilm
Фото: Interfilm

За главну улогу у филму „Устав Републике Хрватске“ Рајка Грлића добио је 2017. године Гран при 52. Фестивала глумачких остварења – Филмских сусрета у Нишу, а награђен је и у Пули, Италији и Енглеској.

Гран при Наиса освојио је на 45. Филмским сусретима 2010. за улогу у филму „Жена са сломљеним носем“ Срђана Кољевића.

Глоговац је био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења.

Био је уметник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина.

Његов одлазак у зениту глумачке зрелости огроман је губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, истичу из Кинотеке.

Извор: telegraf.rs