Доделa дипломатског статуса је доказ војне неутралности

Српска лига (СЛ) пружа снажну подршку раду Центра и инсистира на захтеву да Србија своју војну неутралност показује тако што ће све оно што је већ омогућено западним војним силама, дозволи и представницима Српско-руског хуманитарног центра у Нишу – рекао је Александар Ђурђев, председник СЛ приликом званичне посете делагације ове странке хуманитарном центру, у чијем саставу је био и Горан Миленковић, генерални секретар СЛ, Радован Милованкић, предсесник Извршног одбора, Ивана Поповић, члан Председништва, Владимир Јестровић, члан Председништва, Александар Јањић, председник Г.О. Ниш, Стефан Бојичић, секретар, Стефан Игњатовић, Ђорђе Ђоровић из Г.О. Ниш.

Српско-руском хуманитарном центру, мора да се омогући посебан статус којим би он био ослобођен плаћања такси, пореза и путарина, чиме би се средства коришћена за те намене преусмерила на угрожена подручја и становништво – додао је Ђурђев, подсећајући да су западне силе инсистирале на дипломатском имунитету НАТО војника, слободи кретања и потпуној јурисдикцији над својим припадницима на територији Србије и да је обавеза наше земље да руским цивилним структурама по истом принципу додели дипломатски статус.

Захваљујући руским хуманитарцима, у Србији је четири милиона квадратних метара очишћено од НАТО бомби и деминирано око 1.500 мина и осталих експлозивних направа – истиче Ђурђев и појашњава да центар брине о безбедности грађана Србије, спашавајући их у ванредним ситуацијама, и током поплава и пожара, због чега заслужују да им се држава и српски народ бар мало одужи, али и да не треба заборавити да је центар пружао помоћ у гашењу пожара на југу Европе, укључујући земље Европске уније, чиме је потврдио свој хуманитарни карактер и значај, не само за Србију већ и за цео регион. Такође, Ђурђев је истакао веома добру сарадњу министра Небојше Стефановића и МУП-а , Сектора за ванредне ситуације и Српско руског хуманитарног центра. Посебно је за нас охрабрујућа скорашња посета председника Србије, Александра Вучића са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Верујемо да ће тај састанак учврстити међудржавну сарадњу Русије и Србије.

У име Српске лиге, председник странке Александар Ђурђев уручио је руководству Српско-руског хуманитарног центра поклон, слику са ликом руског генерала Михаила Чернајева, главнокомандујућег моравске дивизије српске војске, који је био припадник српске војске, заједно са шест официра и 3.000 руских добровољаца из угледних руских породица, у српско-турском рату 1876. године.

Извор: srpskaliga.rs