Специјални суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова, како гласи пун назив ове међународне институције која се формира већ више од годину дана, неће донети никакву правду Србима. Не само да је постало упитно његово функционисање, већ је питање да ли ће судије овог суда икада засести у своје фотеље и чекићима означити почетак неког процеса. Чак и да се подигну прве оптужнице, питање је ко ће се на њима наћи – вође терориста попут Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и Кадријa Весељија, њихове газде попут Хавијера Солане и Веслија Кларка, који су на челу НАТО пакта извршили агресију на Србију и тако (свесно!?!) пружили војну помоћ сецесионистима, или пуки извршиоци наређења, људи који су само радили оно што им је речено (то их, наравно, не ослобођа одговорности)?

Уочи васкршњих празника угледни амерички лист „Њујорк тајмс“ навео је да би Суд за ОВК могаo да „закачи“ и Сједињене Америчке Државе и Европску унију, који су имали „сумњиве пројекте на Косову, попут подршке терористима“. Било би красно уколико би на оптуженичке клупе засели, рецимо, горе поменути Солана (бивши генерални секретар НАТО) и Кларк (бивши командат НАТО снага у Европи), али и први шеф мисије Унмик на Косову Вилијем Вокер, који је – и то је доказано! – фабриковао случај „Рачак“ који je послужио као непосредни повод за војну агресију на Србију.

Да ли уручивање оптужница заслужују и бивши председници САД, Велике Британије и Француске Бил Клинтон, Тони Блер и Жак Ширак, који су у име својих држава одлучили да се бомбардује Србија без одобрења Савета безбедности Уједињених нација? Одговор препуштам вама.

Вашингтон се у међувремену сетио да би требало наћи замену за Дејвида Швендимена, тужиоца Суда за ОВК који је безуспешно месецима молио да му продуже мандат и на крају због ћутања – отишао (!), па је за ту функцију предложен британски адвокат Квај Хонг Ип. Ипак, он ће у случају да буде изабран постати само вршилац дужности тужиоца Суда за ОВК, што ће му, јелте, прилично ограничити могућности. Моћ административних препрека које узрокују пролонгирање је готово безгранична и бесконачна!

Интересантно је и то што се они људи који би требало највише да се плаше Суда за ОВК – Тачи, Харадинај и Весељи – после вишемесечне хистеричне пропаганде против оснивања те институције више не чују у вези са овом темом. Зашто? Погађате, готово сигурно неће бити на оптужницама. Дај Боже да грешим!

Коначно, уколико Суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова не суди главним шефовима терористима на терену – Тачију, Харадинају и Весељију, њиховим логистичким и војним партнерима у страшном злочину – Солани, Кларку и Вокеру, као и њиховим политичким главешинама који су из удобних фотеља подржали противправну сецесију и ратне злочине – Клинтон, Блер и Ширак, коме ће тај суд да суди?! На концу, једно је готово сигурно: Суд за ОВК тешко ће донети правду. Опет ћу рећи, дај Боже да грешим!

Изађите из магле. Верујете ли у правду?

Милан Добромировић

Извор: milandobromirovic.comstandard.rs