Готово нечујни одлазак Дејвида Швендимена, тужиоца Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова (ОВК), прошао је још нечујније, потпуно испод радара, у српским медијима. Ништа другачије није прошао ни његов (не)рад за отприлике годину дана откад је та институција формирана.

Међутим, од труда на функцији, много је важнија Швендименова смена јер она конкретно и недвосмислено доказује албанску надмоћ над Сједињеним Америчким Државама и председником Доналдом Трампом. Ма колико ова надмоћ делова тренутна, она у свој својој наказности (а богами, и невероватноћи) показује колико је уствари Вашингтон попустљив према привременим институцијама у Приштини.

Постоји ли веза изненадног Швендименовог одласка са функције и одбијања Приштине да потпише споразум о демаркацији са Црном Гором? Не би ме нимало зачудило да се то сада експресно заврши. Наравно, на штету Црне Горе. Не би ме, исто тако, изненадило ни да је преконоћно скидање Интерполових потерница за ратним злочинцима такозване Ослободилачке војске Косова такође амерички цех који морају да плате својим креатурама у српској покрајини. Уосталом, да ли сте у последњих неколико дана чули Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја или неког другог да критикује Европску унију, на коју су донедавно осули све што су имали из свог дипломатског арсенала? Коначно, врло брзо ће се – верујем – наставити и дијалог у Бриселу који Приштина кочи до изнемоглости. То јесте предност коју Србија мора искористити да, ако треба и уз помоћ Русије, на сва уста обзнани велики скандал у вези са Швендименовим губитком посла!

Тачи и Харадинај сигурно нису самостално извојевали ову политичку победу над Вашингтоном. Имали су, сасвим извесно, помоћ такозване „дубоке државе“ која Трампу све јаче и чвршће везује руке. Ту „дубоку државу“, између осталих, представљају и Вилијем Вокер, бивши шеф Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову, пензионисани шеф НАТО пакта Весли Кларк и многи други бивши амерички званичници који су се, у стилу у најгорих ратних профитера, окористили ратом на Косову. На жалост, јачи су од Трампа. Ваљда нису од Србије и Русије.

Милан Добромировић

Извор: milandobromirovic.com