Инаугурацију Владимира Путина руски медији су назвали „главним политичким догађајем године“, а аналитичари оцењују да четврти мандат руског председника открива нову фазу у животу Русије.

Руски политиколози оцењују да је Путин у свом данашњем инаугурационом говору поновио тезе које је крајем прошле године изнео пред Федералном скупштином и потврдио да ц́е наставити да иде правцем који је раније зацртао. Без обзира на напету међународну ситуацију, Путин ставља акценат на питања унутрашњег социјално-економског развоја.

„Ја сам трец́и пут присуствовао инаугурацији и никада досад нисам видео толики број гостију — било је много људи из региона, много младих, волонтера, познатих лица. Што је најважније, председник се, како је обец́ао, до Кремаљског дворца превезао новим руским аутомобилом из пројекта ’Кортеж‘. После полагања заклетве, он је одржао говор којим је јасно дао до знања да је спреман да наредних шест година, колико траје мандат, ради предано и посвец́ено како би побољшао стандард живота људи и како наша безбедност не би била угрожена. Та два постулата била су основна у његовом кратком, али садржајном говору. Председник је сваку реч акцентовао и нагласио је да ц́е радити у интересима своје земље. То је јасно свима који су присуствовали инаугурацији и слушали га“, рекао је председник међународног удружења ветерана специјалних снага антитерористичких јединица „Алфа“ и члан Руске јавне коморе Сергеј Гончаров.

Политиколог и заменик директора Института за историју и политику Московског педагошког државног универзитета Владимир Шаповалов сматра да ц́е побољшање квалитета и стандарда живота грађана бити један од приоритета председника Путина у новом мандату.

„Говор председника је био садржајан и прилично балансиран. Очигледно је да је акценат био на истим идејама које су садржане у излагању председника пред Федералном скупштином, а стандард живота грађана је један од приоритета. Мислим да ц́е управо то бити главни задатак новог мандата председника — побољшање животног стандарда и квалитета живота, здравље грађана, породично благостање итд. Та мисао, коју је изнео током говора на инаугурацији, најважнија је и најзначајнија“, рекао је Шаповалов.

Политиколог истиче да је такође важно што је Путин говорио о напретку у развоју и повец́ању конкурентности Русије у свим сферама.

„Обратио бих пажњу и на то што је с једне стране председник истакао потребу за развојем као приоритетом, модернизацију и иновације, а с друге стране је нагласио јединственост, самобитност наше цивилизације, наше културе. Сматрам да су те две позиције — отвореност ка развоју и ослањање на сопствене цивилизацијске основе, оно што би требало да разликује Русију, заправо њена конкурентска предност. То је веома важна позиција коју је председник изнео“, закључио је Шаповалов.

Политиколози су такође оценили да је Путин својим говором гарантовао очување стабилности у земљи, а посебно су поздравили чињеницу да је председник Русије позвао на обнову земље.

Како наводе, реч „продор“ Владимир Путин је током данашњег говора поменуо пет пута, а такође је дао до знања да се ослања на младе снаге, нове идеје и приступе, као и на технолошки напредак.

Подсетимо, Путин је рекао да су Русији потребни продори у свим сферама и додао да ц́е само продор у развоју обезбедити слободно друштво.

Експерти данашњи дан називају „историјским“ и истичу да Путин отвара ново поглавље у свом раду и у историји Русије.

Коментаришуц́и церемонију инаугурације, Татјана Николајева, стручњак за бонтон и протокол, каже:

„Американци се заклињу са руком на Библији, а ми на Уставу. Наш примерак је веома занимљив, јер је направљена од црвене коже варана, врсте гуштера. Заклетва на Уставу наглашава да наша церемонија није религијска. Она је сакрална, али световна. Сваки пут након полагања заклетве председник потписује папир, који се ’ушива‘ у књигу Устава — то је и писмена заклетва, а не само усмена. Имамо и стандард председника — то је тробојка на којој је извезен златни грб Русије… На тој застави се налази и метална плочица са именом и презименом председника. После полагања заклетве, та застава се носи у радни кабинет председника, а копија се поставља на куполе Великог Кремаљског дворца“.

Николајева додаје да се за инаугурацију руског председника, за разлику од америчког, улазнице не продају, „јер то није шоу, вец́ свечана церемонија“.

Дрес код гостију је јасно назначен на позивницама — тамно одело за мушкарце, а хаљине за жене, док припадници војске носе свечане униформе са ордењем и медаљама.

 

Извор: Kurir.rs / rs.sputniknews.com