Осам месеци од подношења кривичне пријаве поднете против хрватског певача Марка Перковића Томпсона, који промовише усташке песме, тек ових дана је почело суђење

Фото: Танјуг

Осам месеци од подношења кривичне пријаве поднете против хрватског певача Марка Перковића Томпсону, који промовише усташке песме, тек ових дана је почело суђење на којем је он рекао да се не осећа кривим и да сматра да није прекршио закон узвикивањем поклича „за дом спремни“.

Кривична пријава против Томпсона је поднета пошто је на концерту у Слуњу, 5. октобра прошле године, када је поводом обележавања годишњице војно-полицијске акције Олуја, певао песму „Бојна Чавоглаве“ у којој се спомиње тај усташки поклич.

Перковићу се суди у Карловцу, Сталној служби Слуњ, а по полицијском оптужном предлогу због кршења Закона о прекршајима против јавног реда и мира односно “дела којим се извођењем, репродуковањем песама, музике и текстова или ношењем или истицањем усташких симбола, текстова, слика и цртежа ремете јавни ред и мир”.

Портпаролка суда Блаженка Лугар Владић потврдила је да Перковић није долазио на почетак главне расправе, већ су његову одбрану примимли путем замолбеног Прекршајног суда у Сплиту, пише Јутарњи лист.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2017/08/12/tompsonova-dela-u-ogledalu-srbske-i-hrvatske-povesti/

Лист сматра занимљивим то што је Томпсон за адвоката ангажовао Даворина Карачића, који је врло близак хрватској десници, био је 10. на листи странке “Неовисни за Хрватску” Златка Хасанбеговића и Бруне Есих на изборима за Градску скупштину Града Загреба, радикални је члан БББ-а, а једном је већ на суду “одбранио” усташки поклич “за дом спремни”.

Извор: novosti.rs