На маршу „Бесмртног пука“, који је одржан у среду у Москви после Параде победе, руски председник Владимир Путин био је на челу колоне, носећи фотографију свог оца.

Танјуг/AP

Путин је рођен 7. октобра 1952. у Лењинграду (данашњи Санкт Петербург) као треће дете Марије Ивановне Путине и Владимира Спиридоновича Путина.

Отац рањаван у рату

Његовом рођењу претходила је смрт два брата Виктора и Алберта, који су рођени средином тридесетих година.

Алберт је умро у детињству, а Виктор је умро од дифтерије за време опсаде Лењинграда у Другом светском рату.

Путинова мајка Марија радила је у фабрици, док је његов отац био заповедник у совјетској морнарици и служио је на подморничкој флоти почетком тридесетих година.

На почетку II светског рата служио је у разводном батаљону НКВД-у. Касније је пребачен у редовну војску, а 1941. тешко је рањен у цеваницу и стопало.

После рата, током педесетих година, Путинов отац радио је као чувар, а касније као руководилац радова.

– Мој отац рођен је у Санкт Петербургу 1911. године. Када је почео И светски рат, живот у Санкт Петербургу постао је тежак, људи су гладовали, па се читава породица преселила у Поминово, село у региону Твер одакле је моја баба. Сасвим случајно, моји рођаци су и даље били у кући у којој су живели моји деда и баба. У Поминову је мој отац упознао моју мајку и венчали су се када су имали 17 година – испричао је једном приликом председник Русије.

Када се рат завршио, његова породица преселила се у собу у комуналном стану у типичној згради у Санкт Петербургу.

– То је била зграда са двориштем. Пети спрат, без лифта. Пре II светског рата моји родитељи заузели су пола куће у Петерхофу и били су веома поносни на животни стандард који су тада постигли. Није било пуно, али њима се чинило као да живе свој сан – присетио се Путин.

Путинов отац Владимир придружио се малој саботажној групи при Народном комесаријату за унутрашње послове (НКВД), чија је мисија била да дигне у ваздух мостове и железничке линије у близини тадашњег Лењинграда.

Од 28 чланова групе, 24 је погинуло у борбама са нацистима близу града.

Једног дана, нацисти су их јурили у шуми. Путинов отац је преживео тако што се неколико сати крио у мочвари.

– Док се крио у мочвари и дисао кроз трску, чуо је кораке немачких војника који су пролазили поред, као и лавеж паса – истакао је Путин.

Руски председник у свом кабинету у Кремљу – Танјуг/AP

Он је са преживелим саборцима пронашао излаз иза нацистичке војске, али су изненада наишли на немачког војника. Он их је пажљиво погледао, узео две гранате и бацио на њих. Када се Путинов отац пробудио, није могао да хода и морао је преко замрзнуте реке Неве да дође до своје групе која је била стационирана са са супротне стране реке.

Тада је налетео на комшију, који је успео да га одведе у болницу. Делови гранате били су у његовој нози, а доктори нису хтели да их дирају да би сачували његове удове.

Комшија га је чекао у болници, а када је видео да је операција прошла успешно, рекао му је „добро, ти ћеш сад да живиш, а ја идем да умрем“.

Међутим, обојица су преживела рат, иако је Путинов отац десет година мислио да је његов спасилац мртав. Случајно су се после 15-ак година срели у једној радњи.

Путинов старији брат рођен је за време II светског рата. Да би поткрепио свог сина, Владимир је тајно давао своје оброке супрузи.

Ипак, када се онесвестио у болници, доктори су схватили шта је урадио, узели су бебу и предали је хранитељској породици одакле је требало да буде евакуисана.

Тамо је оболео од дифтерије и преминуо, а Путиновим родитељима никад нико није рекао где је њихов син сахрањен.

Путин одржао говор на обележавању Дана победе над фашизмом – Танјуг/AP

Путин је тек недавно сазнао где почива његов старији брат. Када је Путинова мајка остала сама, после одузимања првог сина, а њен супруг се и даље опорављао у болници, Марија се разболела. Доктори су мислили да је мртва и заједно је са другим телима спремили за сахрану. У том тренутку, Путинов отац је изашао из болнице.

Када је ушао у њихов дом, видео је да доктори износе лешеве.

– Тада је видео моју мајку. Пришао јој је ближе и учинило му се да она још увек дише. „Још увек је жива“ – присетио се Путин шта је његов отац рекао докторима.

Иако су доктори инстистирали да ће она ускоро умрети, Владимир је одбио да верује у ово и напао је докторе штакама.

– Бринуо се о мојој мајци и она је преживела – навео је Путин. Његови родитељи преминули су крајем деведесетих.

Нису мрзели непријатеље

– Свака породица изгубила је вољене у рату. Али моја породица није мрзела непријатеље, то је невероватно. И даље не могу у потпуности то да схватим – написао је Путин.

Руски председник присетио се речи своје мајке, која је рекла да не мрзи немачке војнике јер су и „они били обични људи који су убијени у рату“.

Извор: republika.rs