Амерички министар одбране позвао Шиптаре да се у што већој мери наоружају и интензивирају сарадњу са НАТО. Безбедносни стручњаци су сагласни да Вашингтон директно подржава стварање „велике Албаније“ и напад на Србију!

Амерички министар одбране Џејмс Матис познат по надимку „Бесни Пас“ позвао је Албанце да се наоружају и у што већој мери купују оружје од НАТО пакта! Вашингтон на овај начин отворено подржава тероризам и реализовање злочиначког пројекта ‘велике Албаније’, оцењују аналитичари и безбедносни стручњаци!

Матис је јавно похвалио Албанију јер велики новац улаже у куповину оружја и поручио да САД здушно подржавају сваку њихову одлуку. Имајући у виду да Шиптари не крију своје претензије ка нашој територији и стварању ‘велике Албаније’, познаваоци безбедносних прилика оцењују да Србија има разлога за страх!

Отимају нам територију

Увек постоји претња од могућег војног обрачуна Србије и Албаније, с обзиром на њихове тежње које угрожавају наш територијални интегритет

Мишел Зубеница, аналитичар

„Злочиначки пријатељи“

Матис је албанској министарки одбране Ољти Џачки између редова послао поруку да та земља треба да се спрема за рат!

– САД подржава Албанце апсолутно у свим областима и види их као неприкосновеног лидера на Балкану. Албанија је наша савезница, која је показала да је географска величина земље од мање важности кад је у питању њено ангажовање у НАТО. Албанија удара јаче него што би требало за тежину коју има – напоменуо је Матис, говорећи о куповини оружја и улагању у буџет НАТО алијансе.

Ништа мању наклоност према њему није показала ни министарка Џачка, која је Матису поручила да је „цео западни Балкан потпуно западно оријентисан регион“.

Коментаришући нове запаљиве изјаве америчких званичника, аналитичар Мишел Зубеница каже за Информер да се иза „великог пријатељства“ Приштине и САД крије план о стварању злочиначке „велике Албаније“.

– Увек постоји претња од могућег војног обрачуна Србије и Албаније, с обзиром на њихове тежње које угрожавају наш територијални интегритет. Куповина оружја може само да убрза тај процес. Више од две деценије Албанци представљају главног савезника Вашингтона. Они су народ у експанзији, са јаким контактима у врху америчке администрације, која им помаже у остваривању њиховог главног националног циља, а то је „велика Албанија“ – истиче Зубеница.

Озбиљне европске државе нису спремне да слепо прате америчку политику, али су зато мале и неозбиљне државе попут Албаније спремне да буду топовско месо.

ДРАГОМИР АНЂЕЛКОВИЋ – АНАЛИТИЧАР

Радикални исламизам

На другој страни, безбедносни стручњак Милан Петрић сматра да Америка коначно треба да одлучи да ли подржава исламски тероризам или борбу против њега.

– Изненађујуће је да Матис познавање Блиског истока и борбу против исламистичких екстремиста није искористио и на Балкану. Уместо да, поучен богатим искуством, помогне Србији да угаси потенцијално жариште бујања радикалног исламизма, он га отворено, јавно подржава. Да ли то Америка планира да подржава саучеснике, рецимо, „кољача из Качаника“, једног од значајних припадника Исламске државе, против којих се борио у акцијама на Блиском истоку? – пита се Петрић.

Д. КЉАЈИЋ, М. ЈОВАНОВИЋ

Извор: informer.rs