Својим недељним твитом о томе да је Башар Асад, тј. ,,животиња Асад“, наредио напад гасом на сиријске цивиле, а да је Владимир Путин морално одговоран за тај злочин, председник Доналд Трамп је себе и све нас сатерао у ћошак.

,,Много је мртвих, укључујући жене и децу, у безумном ХЕМИЈСКОМ нападу у Сирији“, твитовао је Трамп, ,,Председник Путин, Русија и Иран су одговорни за подршку животињи Асаду. Платиће… високу цену.“

„ТРАМП ЈЕ ОХРАБРИО АСАДА“
,,Платиће… високу цену“, рече председник. Е сад, или ће Трамп покренути напад који би могао да нас увуче још дубље у седмогодишњи грађански рат из ког је обећао да ће нас извући прошле недеље, или ће Трамп бити исмејан као хвалисавац који блефира.

Трамп је у недељу оптужио Барака Обаму да је слабић зато што није напао Сирију након ранијих хемијских напада. ,,Да се председник Обама држао своје саопштене црвене линије“, твитовао је Трамп, ,,сиријска катастрофа би се завршила одавно! Животиња Асад би био историја!“

Трампов кредибилитет је сада на црти, а јастребови Ратне партије га хушкају да ,,буде мушко“. У недељу је Џон Мекејн рекао да су Трампови коментари о напуштању Сирије ,,веома ускоро“ заправо ,,охрабрили“ Асада“:

,,Председник Трамп је прошле недеље дао сигнал целом свету да ће се Сједињене Државе трајно повући из Сирије. Башар Асад и његови руски и ирански заштитници су га чули а, охрабрен америчком пасивношћу, Асад је извео још један хемијски напад против невиних мушкараца, жена и деце, овај пут у Думи“.

Називајући Асада ,,ратним злочинцем“, Линдзи Грејем (на слици испод) је у недељу изјавио да би читаво сиријско ратно ваздухопловство требало уништити.

Тако масиван напад би био акт рата против државе која нас није напала нити нас угрожава. Према томе, Конгрес би, пре таквог напада, требало да усвоји резолуцију којом одобрава рат САД против Сирије.

А с обзиром на устаљене процедуре Конгреса, требало би да се дебатује о нашим циљевима у овом новом рату, колико би људи, губитака и година било потребно да се победи коалиција Сирије, Русије, Хезболаха, Ирана и придружених шиитских милиција са Блиског истока.

Првог дана боравка Џона Болтона на функцији саветника за националну безбедност, Трампа гурају ка прихватању политике хладноратовске конфронтације са Русијом и америчког рата са Сиријом. Међутим, кандидат Трамп се у предизборној кампањи залагао против обе ствари.

Ратна партија, која је одбачена 2016. се изгледа вратила у седло. Али пре него што испуни претњу да ће ,,велика цена… бити плаћена“, Трамп би требало да приупита своје саветнике шта долази након напада на Сирију.

ЗАШТО ОБАМА НИЈЕ УДАРИО НА СИРИЈУ?
Да не заборавимо, постојао је разлог због ког Обама није ударио на Сирију због пређашњег напада гасом. Американци су устали као један и рекли да не желе нови рат на Блиском истоку.

Када је Џон Кери отишао на Капитол Хил како би добио одобрење (за напад, прим. прев.), Конгрес је, осећајући национално расположење, одбио да подржи било који такав напад.
Трампов удар од пре годину дана, са 59 крстарећих ракета против ваздухопловне базе која је наводно извела напад сарином, подржан је само зато што је Трамп био нов у кабинету, а напад није изгледао као почетак дужег и дубљег ангажмана у рату који Американци нису желели да воде.

Да ли Трамп верује да је његова политичка база сада више расположена за велики амерички рат у Сирији него што је то била тада? Да ли ће људи који су славили Трампа пре недељу дана када је рекао да излазимо из Сирије славити и ако саопшти да улазимо дубље?

Пре било каквог америчког удара, Трамп би морао да буде сигуран да постоји више чврстих доказа да је Асад извео овај напад отровним гасом него што постоји за то да је Русија извела напад отровним гасом у Салсберију у Енглеској.

Месец дана након напада, који је премијерка Тереза Меј приписала Русији, а министар спољних послова Борис Џонсон повезао са Путином лично, постављају се питања: Ако коришћени нервни агенс новичок припада војној варијанти која је толико смртоносна да би могла да убије било кога ко му приђе, зашто нико није мртав од њега? Обе мете, Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија се опорављају.

Ако је смртоносни отров, како је саопштено, стављен на кваку куће Скрипаљевих, како су он и Јулија успели да оду у ресторан након што су били контаминирани, а да ни једном од њих двоје није позлило док касније нису сели на клупу у парку?

Ако су то учинили Руси, зашто британски научници у Портон Дауну сада признају да још увек нису утврдили извор отрова?

Зашто би Путин, уз престиж организовања светског првенства у јуну стављен на коцку, организовао злочин који је могао да убије на стотине људи, а да бројне државе не само подстакне да се повуку са првенства него и да прекину дипломатске односе са Русијом?

Америчка спољнополитичка елита тврди да је Путин желео да Трамп добије изборе из 2016. Али ако је Путин заиста желео да се договара са Трампом, зашто би сахранио сваку могућност за то тиме што ће убити  некадашњег агента КГБ у Британији – главном америчком савезнику – отровним гасом?

Изгледа да је једини добитник у гасним нападима у Салсберију и Сирији Ратна партија.

Патрик Бјукенен

Превео Војислав Гавриловић

Извор: standard.rsbuchanan.org