У шестоаприлском бомбардовању до темеља је срушена Народна библиотека Србије. Годинама се прича да ће ово постати адаптирани споменик културе. Основана 1832. Народна библиотека Србије у срцу Београда изгорела је до темеља 6. априла 1941. приликом немачког бомбардовања Београда. Данас је овај простор ограђен, а његова околина служи за паркинг, наводи се на сајту Б92.

Трајно решење већ постоји, открива градски архитекта. Милутин Фолић објашњава да је пројекат већ направио архитекта Борис Подрека.

– Први део према Бранковој улици биће угљенисане књиге које ће симболизовати страдање, затим едукативни део и онда цветни део које симболизује препород. Очекујем да би радови могли да почну у другој половини године и надам се да ће бити за следеће лето потпуно у функцији – рекао је Фолић.

Народна библиотека сада се налази поред Храма Светог Саве, где су изложени остаци њеног богатог културног наслеђа.

– Разна решења су у оптицају али ми морамо да пресечемо ту ствар, али рупа остаје и то је недопустиво. Ми ћемо инсистирати да се коначно пред јавност изађе са неким трајним решењем – рекао је министар култире Владан Вукосављевић.

Током бомбардовања у Другом светском рату уништен је књижни фонд од око 50.0000 свезака, као и збирка од 1.424 ћирилична рукописа и збирка турских докумената о Србији, инкунабуле и старе штампане књиге и целокупна преписка Вука Караџића.

Извор: beograd.rs