Репортер Правде заједно са представником Међународног евроазијског покрета Леонидом Савином, посетио је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу.

Фото: BIRN
Фото: BIRN

Директор РСХЦ Бојан Гламочлија и његов руски колега Олег Гаинев упознали су Савина о достадашњим резултатима рада Центра међу којима су најзначајнији операције деминирања које се континуирано врше на територији Србије, акције спашавања током полава у региону и учешће о гашењу великих пожара. Центар ће за два месеца напунити пуних шест година рада.

Као једна од главних активности РЦХЦ, што је јавности мање познато због бројних контраверзи које се у појединим медијима стварају о његовом раду, јесте обука спасилаца да реагују у најразлилитијим опасним ситуација. Најбољи руски инструктори сваке године одржавају низ курсева за акције спашавања у опасним ситуација.

Испред зграде центра налази се полигон на коме они тренирају, као и најмодернији симулатор у овом делу Европе који симулира различита опасна стања попут пожара, отровних гасова и слично. На овај начин припадници спасилачких служби из читавог региона, али и других земаља, у Нишу добијају најбољу обуку и драгоцено искуство које ће им помоћи да сутра спасавају животе.

Симулатор опасних ситуација и објекат полигона за тренирање (Фото: Правда)
Симулатор опасних ситуација и објекат полигона за тренирање (Фото: Правда)

Сви делови РСХЦ доступни су посетицима, тако да смо обишли учионице и магацин у ком се налази доста опреме потребне за спасавање али и за санирање последица катастрофа. У магацину РСХЦ могли смо да видимо чамце, компресоре, агрегате, шаторе и другу опрему која је потребна за акције спасавања, збрињавање особа погођених катастрофама и слично.

– Сликајте слободно немамо шта да кријемо – са осмехом нам говоре домаћини показујући опрему са којом РСХЦ располаже.

Коментаришући фаму коју поједине стране дипломате дижу око РСХЦ и његове намене, запослени у Центру упутили су позив свима који сумњају да посете Центар и увере се у његов хуманитарно едукативни карактер.

Савин упознао је домаћине о активностима и плановима Међународног евроазијског покрета, а посебно о раду Балканске школе геополитике Александра Дугина која је прошлог октобра започела рад у Београду.

Након посете РСХЦ професор Савин изјавио је да је пријатно изненађен оним што је тамо затекао.

– Изненађен сам у позитивном смислу о ситуацији коју сам затекао у Српско-руском хуманитарном центру. Тамо се налази доста опреме коју је руска страна допремила која може да се користи у разним спасилачким и хуманитарним ситуацијама, не само у Србији већ и у целом региону Балкана. У плану је да се у Ниш допреми још савремен технике, ствари  које су потребне за тренинг за тешке ситуације. То је јако добро за  позитиван имиџ Русије, не само У Србији и Балкану већ и у Европи и свету. Овај центар је већ препознат од стране других организација које се баве хуманитарним и спасилачким активностима – рекао је Савин.

Он је прокоментарисао и фаму коју западне дипломате и поједини медији у Србији стварају око давања дипломатског статуса РСХЦ.

– Мислим да постоји велико неразумевање око разлога за давање хуманитарног статуса Центру и руском особљу које се тамо налази, али верујем да ће Центар у будућности добити тај статус јер је то у интересу српске стране зато што решава одређена питања пореске политике за спасилачку и хуманитарну опрему која се ту доставља. Дипломатски статус је много важнији због тога него због особља која у Центру ради. Западни политичари желе да блокирају сваку врсту активности која је добра за Србију и за српско-руске везе. Центар ради, он ради одлично и постоје велики планови за ову годину. Како су нас упознали приликом посете, већ су потисани споразуми о сарадњи са  бројним земљама, где ће Русија обезбедити високо обучене иструкторе за тренинг представника тих земаља. Велики сам оптимиста око будућности и даљег унапређења центра – рекао је Савин.

Мрежни ратови

Након посете нишком РСХЦ, Савин је у Дому културе у Пироту одржао промоцију најновије књиге „Мрежни ратови“ у којој је коаутор са професором Александром Дугином.

У књизи се објашњава на који начин САД воде мрежни рат против својих непријатеља, потенцијалних непријатеља али и савезника, које су методе и механизми „Мрежног рата“, улози информационих мрежа као једног од елемената мрежног рата са бројним примерима из Сирије, Украјине, Србије али и других земаља где је САД водила мрежни рат и оставила тешке последице.

Београдска промоција књиге „Мрежни ратови“ одржава се у четвртак 1. марта на Правном и пословном факултету у Кнез Михаиловој улици број 33 (I спрат) у 18 сати.

Извор: pravda.rs