Репортери Заштитника потрошача уверили се да су цене у овом центру исте као у било ком шопинг-молу у Београду, Нишу, Крагујевцу или Новом Саду. На стварном попусту једино модели које нико не купује, јер одговарају само џиновима или патуљцима

Новак Ђуровић

Фешн парк аутлет Инђија је све само не аутлет. Ако сте планирали да запуцате 40-50 километара у једном правцу (под условом да идете из Београда, а не на пример из Ниша) да бисте се обукли за мале паре, грдно сте се преварили.

Цене робе у радњама у овом центру, као и понуђени попусти, не разликују се од оних које ћете затећи у било ком шопинг-центру у Београду, Нишу, Крагујевцу или Новом Саду, а неки артикли су чак и скупљи. Уз све то, већина модела за које можете да добијете какав-такав попуст постоји само у једној величини, која је по правилу намењена или џиновима или патуљцима.

Од када је отворен Фешн парк у Инђији ми смо наглашавали да су они аутлет само у називу који користе

НОПС

Екипа Заштитника потрошача обишла је све продавнице у Инђији, није нам требало много да схватимо да је све једна обична обмана и превара. Већ у првој продавници која тргује сатовима било је јасно да овде нема никакве уштеде. Сви модели су се продавали по уобичајеним ценама, а само у једном минијатурном излогу било је изложено пет модела за које су важиле нешто ниже цене. Међутим, то је био само почетак наших разочарања која су се низала као на фабричкој траци.

Из „Лисцине“ продавнице веша вребао је натпис „попуст до 80 одсто“, али ми, упркос детаљном претурању по полицама, нисмо успели да нађемо ниједну ствар са толиким попустом. Схвативши да је самоиницијативна потрага за грандиозним имагинарним попустима равна Сизифовом послу, већ на улазу у остале бутике питали смо продавце да нам покажу гардеробу са највећим снижењима. Тако су нам у „Фешн енд френдсу“ међу неколико хиљада артикала од десетак различитих брендова показали читаву једну мајицу за спавање која је била на попусту од 50 одсто?!

Патике уз „попуст“ чак 16.000?!

Ипак, нико нас није изненадио као „Н Спорт“, који у свом аутлету „Пумине“ патике са све снижењем од 30 одсто нуди за чак 15.999 динара, што је цена за коју у стварним аутлетима у земљама окружења без проблема можете да купите „пјаћоти“ ципеле са све чарапама да вам се слажу уз њих. Да све буде горе, исте те патике у регуларном бутику „Н спорта“ у Београду коштају такође 15.999 динара, што је јасан показатељ да је попуст у потпуности измишљен и да је посреди превара.

Слична прича нас је сачекала и у „Стоун ајленду“, где најављени попуст од 50 одсто такође имате само за једну мушку мајицу, и то у С величини, коју у Србији прерасту чак и деца у основној школи.

Да не будемо малициозни, није да нема попуста, али су они до 20 одсто, које ћете пронаћи и у бројним сталним акцијама по радњама које се налазе у неким другим тржним центрима у Београду и осталим градовима. На пример, „левис“ фармерке су снижене са 11 на девет хиљада динара, у „XYЗ“ продавници „армани“ дуксерица са 14 на 12 хиљада, јакна „Антонио Морато“ са 24.000 на 19.000, а кошуља са шест на пет хиљада динара. „Мајкл корс“ торбе снижене су читавих 20 процената, као и њихове ципеле. Врхунац трговачког безобразлука сачекао нас је у продавницама „Риплеј“, где нема попуста ни на један артикал, и у бутику „ПWЛ“, где се снижења крећу у распону од 150 до 200 динара.

Продавац у спортској радњи: На попусту од 70 је само по један пар, и то за слонове?!

Пошто су нас наши старији учили да нада ипак умире последња, понадали смо се да ћемо у продавницама спортске гардеробе проћи нешто боље, али нам се ни ту срећа није осмехнула. Истини за вољу, сви најпознатији брендови попут „Најкија“, „Рибока“ или „Адидаса“ обећавају попусте и до 70 одсто, али када уђете у те радње, схватите да ћете добро проћи само ако сте Гуливер или Палчица. Наиме, на тим највећим попустима пронаћи ћете свега неколико модела, али у величинама 47,5 или 48 за мушкарце или 36 и 42 за жене, што, признаћете, ретко коме одговара.

Рок прошао, реклама остала: Рекламирање попуста до 10. а већ је био 11. април – Новак Ђуровић

У једној од спортских радњи продавац нам је све одмах објаснио.

– Ово што је на попусту од 70 одсто има само по један пар и то су бројеви буквално за слонове. Чак и на овом попусту од 50 одсто немамо оне величине које људи углавном носе. Тако да ако хоћете нешто да купите гледајте ове моделе по регуларним ценама, евентуално ове са снижењем од 20 одсто – искрен је био младић.

НОПС: Крше законе, морају бити кажњени

У Националној организацији потрошача (НОПС) објашњавају и да аутлет у Инђији крши Закон о трговини и Закон о заштити потрошача и да би и тај центар и готово сваки бутик у њему требало да буду кажњени од 300.000 до 2.000.000 динара.

– То што најаве снижење од 50 или 70 процената, па се то односи само на један артикал или кажу да је попуст урачунат већ у цену или што на снижену робу не дају могућност рекламације, све спада у кршење закона, непоштену трговинску праксу и довођење потрошача у заблуду. И има низ таквих примера где крше и Закон о трговини и Закон о заштити потрошача, за шта морају да буду кажњени од 300.000 до 2.000.000 динара. Уз то би и сваки појединачни бутик требало казнити по неколико основа, па када би платили вишемилионске казне можда би престали да се баве оваквим стварима, које се слободно могу назвати и преваром. Због тога се ми залажемо за прекршајне налоге и казне на лицу места јер се они сада провлаче тако што су прекршајни судови претрпани и предмети лако застаре након две године – објашњавају у НОПС-у.

На крају, након обиласка свих радњи схватили смо да смо потрошили свега 2.500 динара, али је „мали“ проблем што за тај новац нисмо ништа купили већ смо платили гориво, путарину и попили по кафу.

У Националној организацији потрошача (НОПС) кажу за Заштитник потрошача да је Фешн парк у Инђији само у називу аутлет и да је већина цена тамо чак и већа него у регуларним продавницама у Београду, Новом Саду или Крагујевцу.

Новак Ђуровић

– Ми као организација смо неколико пута истраживали тај Фешн парк у Инђији још од када је отворен и сваки пут смо наглашавали да су они аутлет само у називу који користе. Оно је све само не аутлет и можемо га ословљавати једино као склоп бутика! Као прво, продају нову колекцију, што не постоји ни у једном аутлету у свету, а уз то су им цене великог броја артикала са тим измишљеним попустима веће него у регуларним продавницама у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и другим градовима по Србији. Због тога су и сами потрошачи схватили да им се не исплати да плаћају гориво и путарине да би отишли тамо, те је зато и посећеност изузетно слаба- кажу у НОПС-у.

2 милиона динара је запрећена казна за кршење Закона о трговини

И у организацији Заштита потрошача кажу да овај центар не може никако да се назове аутлетом.

– Не, никако! Први и прави аутлети су били продавнице смештене поред фабрика или на периферији већих градова. У њима се продавала роба по фабричким ценама, она која излази из моде, из претходне сезоне и производи са грешком. То је оно што купци очекују кад иду у аутлет центре попут оног у околини Инђије.

На питање да ли је нормално да само један артикал у продавници буде на назначеном максималном снижењу, као и да доминирају производи из нових колекција, из ове организације одговарају:

– Тако не би требало да буде. Чак и на сајту Фешн аутлет центра Инђија потрошачи лако могу да нађу тврдњу да се у аутлет центрима продаје роба из претходних сезона уз стална снижења од 30-70 одсто. Због таквих тврдњи у првих неколико месеци рада тог аутлет центра често смо добијали позиве разочараних потрошача. Они су сматрали да су обманути јер су верујући ПР кампањи тог центра одлучили да издвоје доста времена и новца да дођу до Инђије да би само доживели разочарање. Потрошачи су нам се жалили да цене уопште нису повољније у односу на продавнице у њиховим местима.

Извор: informer.rs