Хрватски лист „Дубровачки вјесник“ објавио је да је црногорско правосуђе, упркос правовремено достављеном захтјеву Републике Хрватске за изручењем, дозволило да Александар Саша Синђелић отпутује у Србију гдје је као српски држављанин заштићен од могућег изручења.

Медиј истиче да су одлуку посебно бурно коментирисали припадници црногорске опозиције.

У чланку Вјесника се такође наводи да је специјални црногорски државни тужилац за казнена дјела корупције и ратних злочина Миливоје Катнић на југу Хрватске познат као особа која је током рата 1991-92. као мајор КОС-а (војне контраобавјештајне службе) био шеф војне управе у Цавтату, те да је осумњичио Сашу Синђелића као вођу криминалне групе која је била задужена да изврши терористичке нападе у Подгорици током „државног удара“. Међутим, убрзо је тужилац Катнић лично авионом Владе Црне Горе отишао у Београд по Синђелића те га, дајући му статус свједока сарадника, довео у Подгорицу, истиче лист.

Милош Вукић и Синђелић
Милош Вукић и Синђелић

У Подогорици је Синђелић, наводи даље Вјесник, боравио под посебном заштитом Катнића, а за његову сигурност је био задужен специјални полицијски тим МУП-а Црне Горе.

„Након свједочења, Виши суд Црне Горе му није забранио напуштање територије сусједне државе те је он у понедјељак неометано напустио ту земљу“, наглашава се у чланку.

Вјесник подсјећа да је Хрватска расписала захтјев за изручењем Синђелића темељем правомоћне пресуде Жупанијског суда у Вуковару.

„Наиме, вуковарски суд је Синђелића, истина у одстуству, осудио на јединствену казну затвора од 21 године јер је доказана оптужница ДОРХ-а према којој је Синђелић 6. листопада 2002. године у Дрениовцима код Вуковара с леђа, из аутоматске пушке марке Црвена застава убио хрватског држављанина Мирка Фотеса и украо му његов трактор марке Торпедо. Суђење је обављено у одсутности јер је до те 2006. године, као и данас Синђелић био недоступан хрватском правосуђу“, наводи хрватски лист и закључује:

Стефан Станковић и Синђелић
Стефан Станковић и Синђелић

„Тако ће вјероватно још неко вријеме остати јер се специјални црногорски тужилац, вјероватно, држао става како је рјешење покушаја државног удара важније од изручења осуђеног убице и лопова.“

Извор: in4s.net