У центру Београда данас је одржан скуп Жена у црном које су обележиле 26 година од почетка сукоба у Босни и Херцеговини. На истом месту био и Симо Спасић који је указао на злочине над Србима у Сребреници.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Истовремено кад и НВО Жене у црном, на истом месту, у Кнез Михаиловој улици, председник Удружења породица несталих и киднапованих Симо Спасић указао је на злочине над Србима у околини Сребренице 1992. године.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Приметан је био већи број полицајаца и док су Жене у црном држале транспаренте са именима више места у БиХ, Спасић је мегафоном слао  поруке јавности, али и активисткињама те НВО.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Сташа Зајевић из организације Жене у црном рекла је да је пре 26 година почела најдужа опсада једног града после Другог светског рата, да је Војска Републике Српске починила „фаштистичке“ злочине, да иступање попут данашњег Спасићевог представља понижавање жртава, а да држава подршком председнику РС МИлораду Додику „дестабилизује Босну“.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Спасић је Жене у црном претходно назвао „ратним и послератним профитеркама“, додао да им је црна боја коју носе „само гардероба“, јер њима, како је рекао, нико нигде није погинуо, али и да би требало да их буде срамота да на Велики петак држе такве скупове.

Извор: mondo.rs

Advertisements
--