Црна Гора припрема модел по коме би истополним партнерима било омогућено да озаконе своју везу. Нa путу ка ЕУ, држава ће морати да усвоји Закон о регистрованом партнерству

Припадници ЛГБТ заједнице траже једнакост Фото В. Кадић
Припадници ЛГБТ заједнице траже једнакост Фото В. Кадић

На путу ка Европској унији Црна Гора ће морати да усвоји Закон о регистрованом партнерству (истополни бракови) на коме ради већ више од две године. Прича која је не тако давно била незамислива у држави подно Ловћена постала је актуелна након поворке поноса која је одржана новембра 2015. године у Подгорици, када је ЛГБТ заједница затражила усвајање оваквог закона.

У Министарству за људска и мањинска права „Новостима“ је незванично речено да будући законски акт треба применити условима који владају у Црној Гори, не занемарујући искуства Данске, Холандије и Француске. Сазнајемо да је у доношењу овог закона формирана радна група која ће свој предлог упутити Влади, а она Скупштини Црне Горе.

У „Аналази модела закона о регистрованом партнерству“, коју је у децембру 2015. припремило Министарство за људска и мањинска права Црне Горе, наведене су све европске државе које су донеле овакве законе. У свим тим државама почињало се са озакоњењем такозваног регистрованог партнерства особа истог пола, а настављено са претварањем партнерства у брачну заједницу. У неким државама је као трећи корак прописивана законска могућност за усвајање деце једнополних партнера.

У ЛГБТ заједници очекују да се закон о регистрованом партнерству усвоји што пре, јер „може унапредити квалитет живота ЛГБТ особа у Црној Гори“. Либерална партија, као део владајуће већине, прва је показала спремност да помогне у изради овог закона и покрене процедуру у државном парламенту.

Пре неколико година два ђетића решила су да своју везу „овере“ пред матичарем у Подгорици, али како Закон о регистрованом партнерству није усвојен, упловаљавање у брачну луку морали су да одложе. На „луди камен“ стали су у Словенији.

ПИСМО

Забринут за будућност Црне Горе, нарочито деце која ће живети у њој, митрополит црногорско-приморски Амфилохије упутио је писмо министру за људска и мањинска права Мехмеду Зенки, премијеру Душку Марковићу и председнику државе Филипу Вујановићу, оцењујући да је најављени закон о тзв. грађанском партнерству велики корак у правцу разарања породице, који неће бити добар ни за кога, па ни за оне за које се он доноси.

Извор: novosti.rs