Руски министар одбране Сергеј Шојгу (62) упутио је до сада најоштрије упозорење САД да ће руске снаге оборити сваки амерички авион и ракету уколико војска те земље буде дејствовала по сиријској престоници Дамаску и армији председника Башара ел Асада.

Фото: Alexander Vilf/Sputnik
Фото: Alexander Vilf/Sputnik

Такве драматичне изјаве првог човека руских оружаних снага најозбиљнија су руска претња Вашингтону откако су се односи две силе поново закували због ситуације у провинцији Гута у околини Дамаска. Реч је о области коју су под контролом годинама држале побуњеничке снаге супротстављене режиму Башара ел Асада, а које је Америка здушно подржавала. Међутим, након што је сиријска војска кренула у коначни обрачун против њих после пораза екстремиста ИСИС на том простору, САД су их оптужиле да чине геноцид над цивилним становништвом. Међутим, то је Западу, како тврде Руси као највећи савезници сиријског лидера, само изговор да нападну армију око Дамаска, а затим и оду корак даље у свргавање Асада.

– Бићемо принуђени да оборимо све америчке ракете и авионе ако само буду помислили да могу да ударе на Дамаск – поручио је јасно Шојгу, док је шеф руског штаба Валериј Герасимов истакао да је број руских држављана у Сирији велики, те да Москва неће дозволити да им се било шта лоше догоди.

– Америка планира да оптужи сиријске снаге да користе хемијско оружје и да их у томе подржава Русија. Намеравају да то искористе за нападе на положаје на земљи на сиријску армију – истакао је Герасимов.

Амбасадорка САД у УН Ники Хејли у понедељак је изјавила да ће САД предузети неопходне акције у Сирији ако Савет безбедности не реагује на нападе хемијским оружјем.

– Када је УН одбио да реагује на Асадове хемијске нападе 2017, наше снаге су спровеле успешан напад на његове војне базе – изјавила је Хејлијева, оптужујући Русију и Дамаск да под изговором борбе против тероризма бомбардују недужне цивиле.

Дефинитивно пукао савез: Турци назвали Амере лажовима и издајницима

Односи Америке и Турске запали су у велику кризу због које се чак спекулисало и да ће званична Анкара напустити чланство у НАТО, што би био преседан века, а све је додатно кулминирало ставом САД према турским акцијама у сиријској провинцији Африн. Наиме, док Турска на Курде у Африну гледа као на терористе и опасност на својим границама, Америка их сматра савезницима и важним саборцима у борби против ИСИС. Због тога су САД слале огромне количине оружја курдским борцима у Сирији, што је разбеснело Турску.

Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Британији тврди да је у рату у Сирији, који је почео пре седам година, убијено око 511.000 људи. Аналитичари тврде да Русија више не може мирно да посматра како њихови наводни савезници користе различите изговоре и средства да свргну Асадов режим у Дамаску. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров поводом кризе у Гути изјавио је недавно да су САД потпомогле опсаду кампова за избеглице и да користе исламске терористе како би у том делу Сирије створиле снажно упориште за борбу против сиријских оружаних снага.

Колико је ситуација на релацији Анкара-Вашингтон лоша, потврдио је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу, који је истакао да Турци на Американце гледају као на издајнике и лажове.

– Турска има негативно мишљење према Америци зато што никада не држи реч и увек лаже – изјавио је Чавушоглу, обраћајући се студентима московског универзитета.

Иначе, Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону, навела је да је турска војска опколила град Африн и да под опсадом држи око 700.000 људи.

Извор: republika.rs