Гранд хотел у Приштини је на многим местима на интернету описан као „одвратан“, „руина“ и „апсолутни хоррор“, наводи „Њујорк тајмс“ у тексту који објављује у он-лине издању.

Новинар листа Ендру Хигинс, који је боравио у хотелу, рекао је да менаџере не погађају напади на интернету.

„Не прихватају резервације путем интернета – једва да нуде приступ интернету – а хотел нема ни свој и-мејл налог“, пише Хигинс.

У доба Југославије синоним за богатство, Гранд хотел, иначе у јавном власништву, толико је оронуо да чак и косовски председник Хашим Тачи има проблема да каже нешто лепо о њему, наводи лист.

„Не мислим да је најгори хотел на свету, али само зато што је свет веома велики“, рекао је Тачи када је сазнао да новинар „Њујорк тајмса“ одседа у Гранду.

Тачи сматра да би на месту хотела могла да се изгради кула „Трамп“, наводи се у Хигинсовом тексту.

Kосовски министар спољних послова Бехџет Пацоли рекао је да хотел можда није најгори на свету, али је свакако „при дну“.

„Стварно је ужасан. Kако можете да боравите ту? Kако ико може да борави ту?“, зачудио се Пацоли причајући са Хигинсом.

Његова процена је да би било потребно око 50 милиона долара да Гранд поново постане оно што је некада био.

„Kада сам се чекирао у хотел са 500 соба, био сам једини гост. Хотел је станиште јатима голубова на вишим спратовима, а подрум који су некада користили српски паравојници, изнајмљен је клубу за здравље“, пише Хигинс у свом тексту.

Он наводи да је хотел углавном напуштен, да је услуга минимална или непостојећа, мермерни лоби смрди на дим од цигарета, док је зелени тепих на већини спратова исфлекан и оштећен.

„Има и бубашваба“, пише аутор.

Хигинс ипак наводи и да Гранд заслужује боље рецензије. Два спрата су, наводи аутор, увек спремна за госте, собе су чисте, а понекад има и топле воде.

„Неколико људи из особља које је остало да ради покушава да буде од помоћи, а јасно је да су осрамоћени лошим стањем некада угледног хотела“, наводи Хигинс и додаје да је бивши председник СФРЈ Јосип Броз Тито имао свој апартман на четвртом спрату хотела у Приштини.

ИЗВОР: АЛО