Недавни удари САД, Француске и Велике Британије на наводна постројења за производњу хемијског оружја у Сирији подигла су очекивања око сукоба Запада и Русије.

Русија је већ три године присутна у Сирији са војском, ратним вазухопловством и морнарицом.

Интервенција Русије 2015. године је променила ток сукоба у Сирији. Владине снаге сада контролишу 78.000 квадратних километара док су пре интервенције Русије контолисале само 19.000. Руско ваздухоловство је уништило побуњенике у урбаним центрима.

До децембра 2017. године 48.000 Руса је учествовало у борбеним дејствима, а пилоти су имали готово 34.000 летова.

Путин је прогласио победу у Сирији и најавио делимично повлачење руских снага. Ипак, они ће остати у бази Хмејим и луци Тартус.

Тачан број руских војника који су стационирани у Сирији одувек је била строго чувана тајна, али се процењује да их заједно са припадницима морнарице и авијације има на хиљаде.

Русија на обалама Сирије има три корвете класе Бујан-м, четири подморнице класе Кило и један крстарицу класе Киров.

Ваздухопловство располаже са 14 стратешких бомбардера ТУ-22М3, 12 тактичких ловаца Су-24М2 и 12 хеликоптера Ми-24П / 35м.

Русија планира да испоручи Асаду систем С-300 што се види као покушај да се одврате даљи напади САД.  Готово 85 одсто руских вазхухопловаца и 90 одсто војника су стекли борбено искуство у Сирији. Током сукоба је тестирано више од 200 нових оружја.

Ово укључује 166 лансирања високо прецизних крстарећих ракета лансираних са ратних бродова и подморница, јер Руси показали да могу да одговоре САД за овакав тип оружја.

Рат је на крају дао Путинову прилику да поново позиционира Русију као велику силу и покаже свој импресивни војни арсенал.

Од кубанске ракетне кризе 1962. године Русија није имала такав утицај на земљу са којом се не граничи. Путин је јасно ставио до знања да Москва жели да свет упозна њену војну моћ.

„Руска војска и морнарица су у потпуности показали своје повећане способности и успешно су користили најсавременије наоружање“, рекао је он у децембру.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров охладио је оне који су очекивали почетак Трећег светског рата у Сирији, али забринутост Запада није била без разолга.

Он је открио да су војни званичници контактирали своје руске колеге пре ваздушних удара.

„Они су били обавештени о томе где су наше црвене линије, укључујући и црвене линије на терену, географски“, рекао је.

„И резултати показују да они нису прешли ове црвене линије“, рекао Он је искључио оружану конфронтацију између Велике Британије и Америке и Русије.

Извор: Курир/Дејли стар