Станари једне зграде у новосадском градском насељу “Сајмиште“, недалеко од породилишта, доживели су непријтност, али и изненађење када су покушали да реше проблем нагомиланог смећа у дворишту

Они су упркос молбама “Градском зеленилу“ и “Градској чистоћи“ да реагују и очисте смеће и коров које се годинама сакупља у њиховој непосредној близини, као и покушајима да додатно плате услугу коју већ плаћају – неочекивано помоћ добили од стране младих волонтера из “Еко Урбан Фронта“ – хуманитараца који су до сада активно обављали посао тог и неколико других јавних сервиса на Петроварадинској тврђави.

Станарима ове зграде притекла је у помоћ екипа удружења Еко Урбан Фронт-а,  Угрип-а и 3Д свет-а, који су до сада изнели на десетине тона нагомиланог смећа у катакомбама, уклањајући овог пута “само“ око 1000 килограма нагомиланог корова, шута и разног отпада.

Будући да су надлежни остали неми на молбе и позиве да се из овог јавног сервиса ангажују на чишћењу, на препоруку једне од активисткиња која живи у згради – позвали младе новосадске хуманитарце, који су се убрзо ангажовали и још једном показали колико воле свој град.

Они су дворишту 4 зграде у којима живи преко 300 станара, са свега дванаест волонтера и активиста успели да за једно поподне прикупе и однесу неколико десетина дзакова разног отпада.

Као и друге акције овог типа, ни ова није прошла без опречних реакција, у овом случају станара, који су са једне стране критиковали, па чак и провоцирали, а са друге покушавали да помогну младим новосадјанима који са великим еланом годинама раде на уклањању смећа са Петроварадинске тврдјаве.

Тако су млади волонтери по ко зна који пут доживели похвале и критике, али и подршку неколико станара, првенствено две господје које су како наводе – активистима удружења донели освежење.

Они су се захвалили станарима који су помогли, скупштини станара која је донирала новац, као и бројним спонзорима, али и по ко зна који пут позвали надлежне у овом јавном сервису, да реагују и не дозволе пропадање града и првенствено тврдјаве, која је до сада била у фокусу њиховог деловања.

– “Ово је заправо прва акција коју су Угрипи извели ван обода тврђаве и дали пример свима оним који се баве екологијом, уједно још опомнули институције да раде свој посао као и станаре да непрљају место у коме живе,“ наводе организатори.

Удружење грађања 3Д Свет је удружење које се бави заштитом културног и духовног наслеђа тврђаве Петроварадин, њеног подземља, надземља, као и Петроварадина, Новог Сада, Фрушке Горе и Србије извело је преподневну еколошку акцију на тлу Новог Сада.

“Угрипи као једни од оснивача удружења “Еко Урбан Фронт“ под слоганом “пробуди свест” овог викенда освежили су простор између зграда који је више деценија девастиран. Из дворишта 4 зграде изнешена је тона смећа, шута и самониклог дрвећа. На овај начин кућни савет у сарадњи са Угрипима је помогао рад Удружења кроз донацију с којом чланови плаћају храну и освежење на акцијама на самој тврђави коју и даље нико од институција не помаже без обзира што се чишћење и даље наставља као и одржавање контраминских система тј. катакомби Петроварадинске тврђаве“ – наводи се у саоштењу.

Ову, као и досадашње акције овог типа подржали партнери и спонзори чишћења Петроварадинске тврђаве, медју којима су: “Војводина реклам“, “Барка кафа“, “Тенен“ и “Колосек“ – који су још једном несебично донирали материјал и средства неопходна за успешно спровођење ове акције.

Извор: ИнфоСрб