Валидност Вукашинове краљевске титуле је тема о којој има доста мишљења, међутим данас се зна да је Вукашин добио краљевску круну уз Урошев пристанак. Ипак, раздор између цара и краља се с временом све више повећавао и 1369. је дошло до сукоба.

Стари љетописи, као што су Копорињски и Пећки помињу нешто што се не сматра дијелом историје, већ дијелом српске народне епике: Вукашиново збацивање Уроша са власти. Цитат: „тај Вукашин сподоби се од њега части деспотског достојанства, потом га је пак и венчао, најпосле и срину њега са престола отачаства својега и положи на себе венац краљевства српског, брату пак својему Угљеши уручи стране земље грчке са достојанством деспотске части“. Могућност да је Вукашин збацио Уроша постаје још већа ако узмемо у обзир да цар Урош нестаје из извора 1370. Из фебруара 1370. имамо дубровачки документ у којем се Урош помиње, али након тога ништа. Краљ Вукашин је те исте 1370. Дубровчанима издао повељу у којој уопште не помиње цара и чак игнорише ранију повељу цара Уроша из 1357. Папа Урбан V у документу од 8. априла 1370. као владара Рашке не помиње Уроша, него само Вукашина.

Током јуна 1371, дубровачко посланство долази у Србију у циљу учвршћивања односа, али они не иду Урошу, него краљу Вукашину. Краљ Вукашин је у исто то вријеме узео титулу самодржца тј. независног владара. Од 5. фебруара 1370. до Маричке битке, у изворима се као владар Србије појављује једино краљ Вукашин. Тек након Марице на сцену се враћа цар Урош. Послије Марице поново имамо изворе у којима се Урош помиње као владар. Па, шта је то било те 1370? Да ли је Вукашин збацио Уроша? Ех, са теоријом има неколико проблема. Прво, сами љетописи нису историјски најпоузданији, што нам показује и овај горе цитат. У њему се јасно говори да је деспот Угљеша грчке земље добио тек након што је Вукашин збацио Уроша, а то се наводно десило 1370. Међутим, деспот Угљеша је грчким земљама владао још од 1365-66. Чињеница да је Вукашин Дубровчанима издао повељу без Урошевог имена није чврст доказ да је Урош збачен, јер је Вукашин са Дубровчанима у своје име преговарао још 1367, дакле 3 године прије наводног збацивања.

Вукашиново узимање титуле самодршца исто тако није чврст доказ. Зашто? Па Мрњавчевићи су намјерно покушавали себе да представе као насљеднике Немањића тако да није чудо што су преузели титулу коју су користили сви српски краљеви и цареви из династије Немањића. Још једна ствар која не иде у прилог теорији је то што ми не знамо како се Урош вратио на трон.

Очито је да му је у томе морао помоћи неки великаш, међутим ако се то заиста десило чудно је што се ниједан великаш никада није похвалио тим подвигом јер вратити легитимног цара на трон није мала ствар.

Извор: Историја Срба