Потребан нам је заједнички међународни фронт за одбрану КиМ.

Фото: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Фото: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Немачка притиска Румунију да промени свој став и призна једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Како извештавају поједини европски медији Берлин жели у наредним месецима да поведе широку дипломатску битку против оних земаља ЕУ које и даље успешно одолевају притисцима својих „савезника“ и не признају Приштину у циљу да сломи њихов отпор и натера их да се повинују заједничкој „европској“ (читај: америчко-британско-француско-немачкој) позицији када је у питању статус јужне српске покрајине.

Као одговор на овај западни континуитет кршења међународног права и угрожавања њихових државних и националних интереса предлажем да Шпанија, Кипар, Румунија, Словачка и Грчка заједно са Србијом покрену заједничку међународну дипломатско-пропагандно-логистичку офанзиву која ће за циљ имати делегитимизацију сепаратистичких тенденција на глобалном нивоу.

Подсећам да су ову меру као један од неопходних корака у одбрани јужне покрајине у својој Платформи о КиМ први предложили Заветници, а она подразумева упознавање европске и светске јавности са дешавањима на Косову и Метохији и расветљавање истине о терористичком (великоалбанском) деловању на подручју јужне српске покрајине. У ту сврху неопходно је формирати и посебно одељење у оквиру Министарства иностраних послова Републике Србије које ће се бавити тим питањем.

Један овакав потез може вишеструко да допринесе јачању српске позиције у борби за деконструкцију косовске квазидржавности на међународном плану и да убрза процес повлачења признања Приштине.

Користи од њега неће имати само Србија и поменутих пет земаља ЕУ већ и све оне државе у свету које се данас суочавају са опасним сецесионистичким тенденцијама на својој територији јер оне представљају директну претњу не само њиховој целовитости већ и самом опстанку међународног поретка који почива на концепту суверених националних држава.

Данијел Игрец

Извор: patriot.rs