Гујон за Телеграф прича о свом хуманитарном раду, о Косову и Метохији, о томе шта ради у слободно време, коју музику слуша…

Фото: Марко Јовановић

Кад сам у Србији, осећам се стопостотно као Србин, када сам у Француској – онда сам Француз, почиње разговор за Телеграф.рс Арно Гујон, „највећи живи Србин рођен ван Србије“.

Он објашњава да се осећа као да се родио у нашој земљи и да му, осим језика који је било тешко научити, све остало иде лако.

– То је један од најтежих језика. Осим тога што се пише како се говори, све остало је много компликовано – каже он и напомиње да се ипак чешће дешава да неко погрешно тумачи његове речи идеолошки, а не граматички.

И његова трогодишња ћеркица већ сада течно говори оба језика, а иако је превише мала да би знала чиме се тачно бави њен тата, када он није код куће зна да каже „Тата је на Косову“.

Гујон објашњава да некоме вероватно смета оно што говори о Косову и Метохији, али да га то неће поколебати у тежњама да нашем народу у јужној српској покрајини помогне колико може.

Када је први пут посетио КиМ нека деца су имала пет, шест година, а сада су одрасли људи.

Фото: Марко Јовановић

– Сећам се, једној девојчици сам дао лутку кад је била мала, а недавно сам је дао и њеној ћерки – каже он.

Када му је једном приликом једна бака рекла „Дођите опет, чак иако немате ништа, важно је да сте ту“, схватио је да тим људима поклони и помоћ нису најбитнији, већ им значи да виде да нису заборављени.

„Одлазак на Косово мења човека“, сматра Арно Гујон; Принтскрин: Танјуг

Он сматра да би сваки Србин требало да оде на КиМ.

– Одлазак на Косово мења човека. Ако је променио Француза, променило би и свакога из Србије, а значајно је да је данас ситуација много мирнија – каже Гујон.

На питање да ли се плаши за свој живот када одлази на КиМ, посебно након убиства Оливера Ивановића и киднаповања Марка Ђурића, Гујон каже да су Срби који живе на Косову и Метохији много изложенији опасностима, јер тамо стално бораве.

– Ако они могу да живе у таквим условима 19 година, ја могу неколико дана сваког месеца да се изложим потенцијалној опасности. Узор су ми Србин који остају тамо иако није безбедно по њих.

Када одлази на КиМ иде као грађанин, контакт са такозваним институцијама Косова нема; Фото: Танјуг/Tanja Valic

Када одлази на КиМ иде као грађанин, контакт са такозваним институцијама Косова нема.

– Ја првенствено помажем Србима у енклавама, али када помажемо школи, онда помажемо сваком детету, јер дете је дете – каже он.

Када не путује на КиМ и када не изналази начине да помогне нашем народу, Гујон слободно време користи да буде са породицом.

– Волимо да шетамо кејом, Ташмајданом и Адом. Опушта ме вожња ролера, а када деца спавају читам књиге и причам са супругом. Гледамо и домаће филмове и серије. Пратио сам на почетку Немањиће, али сам онда изгубио нит – каже Гујон.

Фото: Марко Јовановић

Гујона фасцинирају и остали делови наше поп културе.

– Волим да слушам Црвену јабуку и еx YУ рок. Мелодије ми се свиђају, текстови су лепи. Слушам и Мирослава Илића, омиљена ми је његова песма „Још те нешто чини изузетном“ – каже Гујон.

А. Јовановић / Г. Авалић

Извор: telegraf.rs