Брачни пар Шимпрага живи у Београду са петоро деце испуњен неизмерном срећом. Андријана (36) и Владимир (42) имају ћерку и четворицу синова

Када су сви на окупу, маме осмехе пролазника, Фото: З. Јовановић

Какав диван призор! Господине, јесу ли то све ваша деца?

Искрен коментар средовечног пролазника на Дунавском кеју, у Земуну, можда најбоље одсликава сву лепоту утиска који оставља седмочлана „дружина“ Шимпрага.

– Само њих петоро. Ово ми је супруга – кроз смех одговара Владимир Шимпрага (42), глава породице.

Најмлађи једногодишњи Стефан мезимац је, играчка, освежење, у Андријанином (36) и Владином дому. Гнезду које су свили пре 16 година. Од тада, када се родила најстарија Анастасија, ова породица постајала је све богатија и лепше. Између амбициозне и згодне гимназијалке и бепца Стефана, овај храбар брачни пар, и за данашње прилике необичан, добио је још тројицу синова – Марка (15), Матију (9) и Андреја (8).

– Реакције су сличне, увек када смо на окупу – каже Влада. – Мада нас у госте све ређе зову заједно.

И Влада и Андријана родом су из Книна, али су се срели и заволели у Београду. Он је електроинжењер, она економиста. Обавезе око првог детета младој мами нису тада сметале да упоредо са кувањем кашица и мењањем пелена спрема испите и стекне факултетску диплому. Обоје су данас запослени у државним предузећима, па не брину о егзистенцији.

Матија и Андреј

– Али то не значи да има опуштања и превише времена за одмор – објашњава мама Андријана. – Влада зато не може када дође с посла да спава или гледа утакмицу, већ мора да настави да ради. А сваки слободан тренутак користи за учење, јер је недавно уписао мастер студије. Разлика у односу на породице с мање деце је што нема предаха и морамо више да радимо, боље се организујемо, али и непрестано трудимо и боримо да бисмо деци приуштили све што им је потребно и корисно за њих. Да им остваримо и покоји хир, омогућимо образовање, али и забаву и путовања…

Тако су свих четворо школараца одлични ђаци, а не пропуштају ни приватне часове енглеског. Матија и Андреј тренирају пливање, Марко је донедавно тренирао кик-бокс, а Анастасија уметничко пливање. Најстарији брат обожава псе и аутомобиле, а на корак је, како каже, до тога да му родитељи испуне највећу жељу и купе пса расе кане корсо. Летују у Далмацији, где у Владиној породичној кући проводе недеље, а путују увек заједно у аутомобилу са седам седишта.

– Анастасија је изузетно одговорна и после основне школе, коју је завршила као вуковац, једнако је добро наставила и у Деветој гимназији – прича Андријана. – Док није кренула у средњу и док обавезе нису постале много веће, била ми је десна рука и највећа помоћ око осталих.

Деца су, каже, велика одговорност и можда није свако спреман за многобројну породицу. Страх од обавеза, али и себичност, неспремност да се жртвује своје време, много су чешћи разлози за мањи број деце него економска страна приче. Одлука партнера да хоће дете је само једна карика у причи о наталитету, јер, како кажу, често однос приватних послодаваца, здравствени и социјални систем делују дестимулативно на остваривање потомства.

Стефан, седми члан породице

– Да би све било како треба, мора са децом да се ради, да се прати развој и с њима разговара, непрестано пружа љубав – закључује Андријана. – Често је тешко. Компликовано. Али свакако дивно и вредно живљења.

НЕПОВЕРЉИВА

Понекад је тешко замислити да су младолики супруг и супруга Шимпрага родитељи петоро деце, а нарочито најстарије Анастасије. У последње време, за мајки и ћерку многи помисле да су сестре. Недавно им је патронажна сестра, која је дошла да обиђе најмлађег Стефана, тражила здравствене књижице остале деце на увид, не верујући да је беба Андријанино пето дете!

БОГАТСТВО

Волели бисмо да их васпитамо тако да стасају у слободне људе, који знају шта хоће, имају свој став и мишљење, а не подлежу туђим идејама – кажу Влада и Андријана. – Од почетка смо практиковали живот са што мање телевизије и интернета и тако их можда заштитили од много лошег. А то што их је више, само ће им донети добра у животу. Одредиће их као борце, а тренутна међусобна љубомора је здрава, једнога дана прерашће у љубав и подршку. То што имају једни друге, највеће је богатство које смо могли да им подаримо.

Б. ЦАРАНОВИЋ

Извор: novosti.rs