Уколико би специјалци РОСУ и такозване Косовске безбедносне снаге покушали да освоје север Косова, српска војска би без проблема одговорила на напад и, штавише, успела да брзо покрајину стави под пуну контролу, тврде војни и безбедносни стручњаци

Фото: Фото: Министарство одбране
Фото: Фото: Министарство одбране

Према њиховим речима, шиптарским војницима на Косову – којих је око 6.000 – не би много помогла ни албанска војска јер је и она технички знатно слабија и лошије обученија од српске. Подаци специјализованог сајта ‘Глобал фајерпауер’, који се бави поређењем војних капацитета држава, показују да је Србија од Албаније моћнија готово у свему – броју војника, авиона, хеликоптера, тенкова…

Информер
Информер

Једини проблем по Србију, додају војни стручњаци, настао би у случају да се у оружани сукоб укључи и НАТО пакт, чија је Албанија чланица.

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да би у случају оружане агресије паравојних косовских снага на север Косова била довољна и ограничена, дозирана реакција Војске Србије.

– Чак и таква реакција може потпуно да неутралише напад и одбаци противника са тог простора, без обзира на то што би они сигурно били потпомогнути из Албаније. Наша војска има сасвим довољну ватрену моћ и маневарске способности да то реализује. Једино ако се директно укључи НАТО, чија је Албанија чланица, мора се употребити комплетна српска војска, оружане снаге у целини и свеукупан државни и народни потенцијал – каже Каран.

Сувише су слаби

Чак и ограничена реакција Војске Србије може потпуно да неутралише напад и одбаци противника с тог простора

Љубан Каран

Безбедносни стручњак Милан Петрић сматра да је РОСУ полицијска институција са мало искуства.

– Кад погледамо последња дешавања на Косову, видело се да су они аматери. Примили су неколико удараца од окупљених цивила, возило којим су одвезли ухапшеног било је предалеко и необезбеђено, изгубили су неколико оквира са муницијом… Све то не улива поверење у тактичку спремност. На другој страни, имате српске полицијске и војне службе које, нажалост, имају и превише искуства – закључује Петрић.

Војска Србије нема озбиљну конкуренцију на простору бивше СФРЈ.

Пошто је Косово лажна држава и центар организованог криминала, тамо не постоји никаква војна структура која би парирала Србији.

Џевад Галијашевић – БЕЗБЕДНОСНИ СТРУЧЊАК

Извор: informer.rs