Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић наставља да лупета где год се појави. После епизодре са два тела у шатору која се лаше греју, данас је у Пакрацу окупљеном народу одржала час само њој познате историје, односно повијести.

На обележавању 26. годишњице почетка такозваног „Домовинског рата“ Колинда је рекла да неће допустити да се истина изврће, да се блати и омаложава Домовински рат нити да се у њега увлаче метастазе из 2. светског рата.
Она је ветеранима и грађанима казала да се Домовински рат темељи на четири „чињенице“.

Прва је, додала је, да је Хрватска била „жртва унутрашње и спољне агресије с позиција великосрпског империјализма којем је у то време пуну подршку пружао југославенски унитаризам.

Друга чињеница је, по њеним речима, да је Хрватска ослобођена и одбрањена у „часном и праведном ослободилачком рату“ који је темељ савремене државе.

Као трећу чињеницу, Китаровић је навела да је Хрватска победила „захваљујући заједништву и помирењу под вођством првог хрватског председника Ферање Туђмана“, те да су у тој победи учествовали и домољуби и припадници свих националних мањина и не мали број Срба“.

Најзад, као четврту чињеницу она је рекла и да Хрватска у том рату није „тражила ни узела педаљ туђе земље“, а да су за слободу поднете велике жртве.

– Нећу стога допустити да се да се усташки режим и антифашистички покрет користе за сејање неслоге. Треба ли подсећати да су и у том рату четници починили језиве злочине над нашим народом. О том раздобљу наше историје о узроцима те трагедије о свим жртвама и страдањима треба утврдити пуну истину, али у слободној и неовисној држави нису нам потребне поделе које су нас скупо стајале – рекла је хрватска председница, пренела је Хина.

 

Извор: Танјуг