На пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, које ће се одржати у мају, једна од главних тема биће и проглашење патријарха Павла за светитеља, сазнаје се.

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

Према речима извора који је упућен у детаље предстојећег заседања, одавно су се стекли услови за канонизацију патријарха ког су верници још за живота називали „ходајућим свецем“.

– Његови поштоваоци већ девет година, колико има од кад је напустио овај свет, жељно ишчекују ову одлуку СПЦ, а у прилог томе иде и чињеница да су многобројни верници који сведоче о чудима која су им се догађала након молитви на његовом гробу.

– Било је јасно да је патријарх Павле био Божији човек и да је живео по Његовој вољи и заповестима. Чим неко испуњава вољу Божију, онда и њега слуша Бог, па није ни чудо ако су његове молитве помогле верницима – рекао је владика милешевски Атанасије Ракита који не пориче да ће се канонизација патријарха наћи на дневном реду сабора.

Видело се да је светитељ за живота

– Сусрет с њим остаје трајан, код њега се осећа да је другачији. Његова канонизација је потребна нама, народу. Он је већ у заједници светих- рекао је Здравко Пено, професор на Богословском факултету.

Према речима пензионисаног професора Богословског факултета, Димитрија Калезића, после Светог Петра Цетињског, нико у народу није био толико поштован и прихваћен као патријарх Павле, што је један од услова канонизације.

– Сви у сабору то знају, али се вероватно уздржавају, како не би то урадили преурањено- рекао је он и додао да поглавари СПЦ сматрају да ова одлука не сме бити наметнута, већ искључиво воља народа, па се зато чекало на то.

Извор: srbijadanas.com