Приказ палата, скупе гардеробе и излазака само су део профила на Инстаграму прве даме Сирије, па тако њен профил одаје утисак као да се ништа необично не догађа у овој земљи

Фото: MIGUEL MEDINA, AFP / GETTY IMAGES
Фото: MIGUEL MEDINA, AFP / GETTY IMAGES

Овако изгледа живот породице Асад у земљи у којој већ последњих седам година влада грађански рат. Брачни пар и њихово троје деце и даље живе богато као и пре почетка рата, ако се може судити по налогу на Инстаграму прве даме Асме ел Асад.

Асадова супруга, која носи надимке „Пустињска ружа“ и „Прва дама пакла“, рођена је у Британији, а на Инстаграму је прати 230.000 пратилаца. Судећи по сликама не би се рекло ни да живи у Сирији.

لمّا العيون تحكي ❤️ #Syria #Assad #TheFirstLady

A post shared by The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad) on

Када се Асма Акрас удала за Басара ел Асада 2000. године свет ју је обожавао. Дала је Сирији ново светло, а народ ју је прозвао принцезом Дајаном са Истока.

Међутим, мишљење о првој дами почело је да се мења 2012. године када су у Викиликс документима објављени мејлови који показују да је дала 350.000 долара за 130 нових комада намештаја у тренутку када је већ увелико годину дана буктао крвави цивилни рат у њеној земљи.

نجمتنا ?❤️ Our star ? #WeLoveYouAsma #OurFirstLady

A post shared by The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad) on

У мејловима је откривено да је такође пазарила пар ципела са кристалним штиклама вредности 7.000 долара, као и да је тражила да се роба пошаље у Дубаи како би избегла санкције.

Процењује се да је ултрамодерна председничка палата, изграђена 1979. под дизајнерском палицом јапанског архитекте Кенза Тангеса, коштала преко милијарду долара. У једном чланку из 1989. године тврдило се да је само једна соба опремљена са 125 хиљада мермерних плочица чија је цена износила 10,6 милиона долара.

Асадова супруга рођена је 1975. године у Лондону, од родитеља сунитских муслимана, пореклом из Хомса.

Завршила је Квинс колеџ као дипломирани инжењер рачунарства и француске књижевности, Асма се придружила банкарској индустрији и радила у Дојче банци као аналитичар за хеџ фондове.

За Асада се удала на „тајном“ венчању 2000. године када је он имао 35, а она 25 година. Заједно имају троје деце.

Извор: b92.net