Михаило Петровић, познатији као Мика Алас рођен је 6. маја 1868. године у Београду. Био је српски математичар, академик Српске академије науке и уметности, професор Универзитета у Београду и алас.

После завршене Прве београдске гимназије, Мика Алас одлази на Сорбону где дипломира математичке науке 1891. године и физичке науке 1893 године. Био је студент генерације.

После завршеног доктората вратио се у Београд где предаје у Великој школи. У то време био је један од водећих стручњака на свету у области диференцијалних једначина.

Био је члан више научно-математичких друштава по свету, као и члан академија наука у Прагу, Букурешту, Варшави. Такође, био је декан Филозофског факултета у Београду.

По причама, председник САНУ није постао због тога што је био приватни професор а касније и близак пријатељ Ђорђа Карађорђевића. И ако су га академици једногласно изгласали за председника, власти су одбиле предлог.

Мика Алас био је учесник Балканских, а затим Првог светског рата као официр. Бавио се и криптографијом, а његови шифарски системи су се користили у војсци све до Другог светског рата.

Михаило Петровић Алас спада у једног од 100 најзнаменитијих Срба, и једини је математичар међу њима.

Извор: geopolitica.ru