У Свечаној сали Дома војске Србије у Београду представљена je двотомна књига „Насиље над Србима у двадесетом веку – узроци и последице“, проф. др Радослава Гаћиновића. Поред аутора, о књизи су говорили и проф. др Војислав Максимовић, редовни члан АНУРС и научни саветници др Миле Бјелајац и др Миша Ђурковић. Књига говори о томе како су у двадесетом веку Срби масовно страдали борећи се за своје постојање и опстанак, односно за своју слободу.

Капитално дело у издању Еvrobook-a, опсежна је студија професора др Радослава Гаћиновића и представља најцеловитији и најисцпрнији хронолошки преглед свих ратних и мирнодопских страдања српског народа током најкрвавијег века европске историје.

Резимирајући историјске податке политичког насиља над Србима у току двадесетог века, аутор је усмерио пажњу на историјске разлоге насиља, али и на облике насиља и квантификацију, као и на његове протагонисте.

„Због борбе против неистине и неправде одлучио сам да дубински истражим насиља над Србима у 20. веку и да те чињенице понудим јавности, некима на подсећање, а многима на едукацију, како се злочини не би никада заборавили, јер ако се забораве, поновиће се. Управо зато, не може се подвлачити црта на почетку 21. века и заборавити све оно насиље које су претрпили Срби током страшног 20. века“, каже за РТС проф. др Радослав Гаћиновић.

Користећи страну и домаћу литературу и архив, професор др Радослав Гаћиновић, осврнуо се пре свега на страдања у Великом рату, у коме је погинуло, према подацима из Версаја 1 207 000 Срба, али и на оптужбе које су до данас актуелна тема историјске науке.

„Западне земље које су одговорне за Велики рат то оспоравају и настоје на сваки могући начин, првенствено Немачка, да изврши ревизију тога, и да кривицу пребаци са себе на Србију и Русију. Подаци су такви да се зна колико је Срба тачно страдало Гаћиновић“, истиче др Гаћиновић.

Књига садржи и обимну грађу о страдању Срба у Другом светском рату и на ратом захваћеним просторима претходне Југославије.

Двотомна монографија о насиљу над Србима у двадесетом веку намењена је пре свега нашим сународницима, али и свим савременицима којима истина лежи на срцу.

Прилог Мирјане Раичевић Тасић

Извор: rts.rs