Колико се у Црној Гори покушава на све начине искоријенити и негирати српска традиција, као да је никада није ни било на овим просторима, ових дана су могли да виде Которани.

Наиме, у  сувенирници “Монтенегро” која се налази у которском Старом граду, код цркве Св. Луке, продају се чоколадице на којима је слика цркве Св. Николе. То не би било изненађујуће да је слика приказана као што црква заиста изгледа. Међутим, умјесто да приказ цркве на слици буде са обиљежјем црквене заставе са четири оцила, слика на чоколадици има приказ цркве Св. Николе са црногорском државном заставом.

Портал ИН4С је истраживањем дошла до информација да се чололадице које се продају у сувенирници “Монтенегро” производе и пакују у предузећу ДОО “ Корни”, са сједиштем у Бару.

Спорна слику цркве. Св. Никола је ауторско дјело сликарке Драгане Драшковић, рођене Поповић.

Архијерејски намјесник бококоторски отац Момчило Кривокапић за “ИН4С”  је читав случај означио “актом неукуса и лоше намјере”.

– Трећеразредна слика некако је завршила на омоту чоколаде која се нажалост продаје у Котору. Ако је у питању и чоколада, морам констатовати да је све ово врхунац неукуса у амбалажи лоше намјере. Надам се да ћемо ускоро имати објективне информације о мотивима, рекао је отац Кривокапић.

Предсједник Матице Боке, подружнице Котор, Синиша Ковачевић тврди да се оваквим гестом покушава на све начине негирати постојање српске традиције и историје у Црној Гори.

– Ово је још један доказ, у низу фалсификата, какве су намјере појединаца према традицији српског народа Боке и Котора. На сваком кораку се покушава негирати српска традиција и Котора и Боке. Покушава се Бокељима наметнути нека другачија историја и традиција како би се доказало да Срби и Српска православна црква нијесу дио историје Боке, казао је Ковачевић за ИН4С.

Он је додао да појединци не могу негирати историју, односно наметнути ону каква њима одговара.

– Подсјетио бих све, који безуспјешно покушавају да нас негирају, да је прва архиепископија основана 1219. године на Михољској превлаци, да су Немањићи управљали Котором 200 година, те да је Котор био царски град.  Котор има најстарије српско пјевачко друштво “Јединство”, основано 1839. године. Ово је доказ те црногорске државне “мултипрактик” мултиетичности и мултиконфесионалности. Преживио је Котор многе окупације, па ће и ову најгору – унутрашњу, закључио је Ковачевић.

Перовић: Власнику наложено да стопира продају

Предсједница СО Котор и предсједница Демократске српске странке Драгица Перовић казала је да је јавности познато да ниједан вјерски објекат у Котору не „красе“ државне заставе осим  црквене заставе – тробојке са четири оцила, на Цркви Св. Николе, која је званично и у континуитету истакнута у складу са Уставом СПЦ.

– Након информације да се у неким которским сувенирницама могу купити сувенир чоколаде, по цијени од четири  евра, на којима је амбалажа осликана мотивима Цркве Св. Николе, а на којој се налази застава државе Црне Горе, наравно да нисам могла остати индолентна, казала је Перовић.

Она је додала да је овај чин класичан примјер провокације.

– Ово не приписујем никаквој незнавености, већ класичној провокацији са злом намјером да изазове и неке друге нежељене посљедице. Доказ за ове моје тврдње је то што се у излогу исте сувенирнице, поред ове чоколаде, налазе чоколаде које су осликане мотивима са Катедрале Св.Трипуна – али без државне заставе, истакла је Перовић.

Такође, казала је да на овакву провокацију није, ни као грађанка, ни као вјерник, а у крајњем ни као партиципант локалне власти, могла остати имуна.

– Након овог сазнања задужила сам комуналну инспекцију да провјери информацију и предузме мјере из своје надлежности. Контролом је утврђена тачност навода и власнику је наложено да из продаје повуче спорни сувенир, закључила је Перовић.

Извор: ИН4С