Аца Лукас је имао заказан наступ у Хрватској 24. септембра на Рујанфесту заједно са Харисом Џиновићем, али након петиције против његовог наступа и због погрдних коментара у појединим хрватским медијима, отвореним писмом је јавности објаснио да концерт отказује.

Наиме, пре неколико дана грађани Запрешића у Хрватској покренули су петицију којом су желели да забране наступе Аце Лукаса, Хариса Џиновића и Саше Матића на Рујанфесту, који се одржава од 18. до 25. септембра у овом месту у околини Загреба.

У захтеву за забрану одржавања концерта српских звезда наведено је да гости тог фестивала не треба да трпе „терор извођача махом најгорег турбо фолка из Србије“, да је њихова музика „смеће“ и траже да се „тај шабачки вашар макне из њиховог града“, тачније Запрешића.

Петицију је до сада потписало више од 1.000 људи, а Аца Лукас је разочаран објавио да отказује концерт.

„Моје саопштење поводом, за мене, крајње разочаравајуће реакције дела хрватске јавности у медијима и разноразним порталима где сам врло ружно, ничим изазвано називан погрдним именима, проглашен за четника, а све то зачињено и претњама, уколико би дошао на концерт, са жаљењем мораћу да објавим следеће – отказујем мој концерт на Рујанфесту 24. септембра.“, почетак је отвореног писма певача Аце Лукаса који се огласио путем „Фејсбука“.

Он је навео да га на овакав корак није натерао страх, већ принцип. Не жели да пева тамо где није добродошао.

„О даљим корацима у вези с концертима у Хрватској ћу размислити. Да се разумемо, овим потезом ћу разочарати хиљаде и хиљаде фанова у тој држави, али тамо где генерално нисам доброшао наравно да нећу ни ићи. Не из страха, него из принципа. Ипак, тамо где су толико против мог доласка и још кад у медијима добију такву подршку међу обичним светом и притом ме безочно клеветају, називајући ме четником или не знам како, не видим ни један разлог да се тамо нађем. Жао ми је што је тако, искључиво и само због публике која ме заиста воли и пре свега разуме. За разлику од многих, ја сам у сваком делу старе Југославије увек с поносом Србин и нисам мењао по потреби место рођења, опредељење, националност или веру. Имам свој став у вези са свим ружним догађајима који су нас све снашли од 1990. па наовамо, али га јавно не исказујем, јер сам певач.“

Он је додао да мрзи лицемерје и да је негово једино оружје песма и забава због чега сматра да су његови наступи најпосећенији. О национализму поручује:

„Причам и певам искључиво на српском где год да сам, али исто тако поштујем све друге народе и националности које ме слушају, али сам увек Србин. Четник нисам, а ни партизан, а ни усташа. И ето моје омиљене речи јер боли ме к*рац за све њих заједно! Ја ширим љубав песмом. То сам исто рекао када су ме у Србији напали због хрватског дреса и опет бих то урадио. И даље ћу, када не игра Србија, навијаћу за Хрватску, не да бих се неком додворио ,као што многи раде, него једноставно зато што имам пуно познаника и пријатеља међу хрватским фудбалерима и бившим и садашњим и они ће ми увек бити ближи од неког Роналда. Такође грађани Хрватске су увек добродошли у Србију на све српске вашаре. Људи добре воље из Хрватске и они који воле добар провод, ако вам не дају “ вашар у Хрватској “ слободно наставите као и до сада, да посећујете вашаре у Србији. Овде сте добродошли. Као што знате најбројнији гости на тим манифестацијама су управо Хрвати. А да не спомињем београдске ноћне клубове и сплавове“, написао је Аца Лукас.

Прочитајте још:  ПОРУКА МЛАЂИМ НАРАШТАЈИМА: Речи Доситеја одјекују и након 200 година!

ГЕНЕРАЛ ГРОФ МИЛОРАДОВИЧ: Неустрашиви ратник, Србин који је владао Русијом, спалио Кремљ и био највећи кошмар Наполеона!

Извор: Блиц

Оставите Коментар