Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да реч „рат“ није добро користити на било који начин — дипломатски или други, а Србији је поручио: „Нисмо исти у овој причи, нисмо ни били и нећемо ни бити у будућности“. Ивица Дачић му поручује да је „тачно да нисмо једнаки, јер Србија није била на страни Хитлера и није вршила Холокауст над Јеврејима“.

Пленковић је коментарисао новинарима изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, да „ако Хрватска жели дипломатски рат, добиће дипломатски рат“, оценивши да „то није реторика коју треба користити“.

„Коришћење речи ’рат‘, било да је дипломатски или други, није добро“, рекао је Пленковић, који тврди да „нико из Хрватске није давао изјаве као што је давао (српски министар одбране Александар) Вулин“, преносе медији.

Хрватски премијер каже и да нико из Сабора није оскрнавио српску заставу и тврди да то „није ни могуће“.

„Варијанта да смо једнаки не стоји. Нисмо у овој причи исти, нисмо били ни деведесетих, а нећемо бити ни у будућности“, казао је Пленковић и додао да је Хрватска „своје потезе јасно повукла“.

Пленковић је, након слављеничког обележавања војно-полицијске акције „Бљесак“ у Окучанима, у којој је пре 23 године из западне Славоније протерано више хиљада Срба, а готово 1.000 убијено или нестало, рекао да са председницом Хрватске још није разговарао о реципрочним мерама према Србији, након што је Београд потпредседника Владе и министра одбране Дамира Крстичевића прогласио непожељним.

„Када смо ми као влада користили односе са Србијом као аргумент у унутрашње-политичком препуцавању?“, запитао је Пленковић, уз опаску упућену новинарима да се „тога не могу сетити“.

Према Дачићевим речима, ово што Хрватска ради данас је глупост.

„Нисмо исти, јер мислимо да је ово што Хрватска ради чиста глупост, и да је боље да се бавимо развојем наших односа него да водимо дипломатски рат. И Пленковић све то зна, али мисли да му то доноси политичке поене. И то је жалосно“, навео је Дачић у изјави за регионалну телевизију Н1.

У одговору Пленковићу, који је раније данас рекао да „није добро користити реч рат“ ни у дипломатском ни у неком другом смислу, те да „нисмо исти, нисмо били и у будућности нећемо бити исти“, Дачић је прецизирао да је у претходној поруци Хрватској говорио о дипломатском рату.

„Тачно је да нисмо једнаки, ми нисмо били на страни Хитлера, нисмо вршили Холокауст над Јеврејима и Хрватима, нисмо терали Хрвате да носе обележја као што су Срби и Јевреји морали да носе за време Другог светског рата, Јевреји жуте, а Срби плаве траке“, навео је Дачић, који се налази у посети Индији.

Шеф српске дипломатије одговорио је Пленковићу и да нисмо исти, јер „Србија не негира злочине, него их кажњава“.

 

Извор:  rs.sputniknews.com

KREMLIN.RS