Барак Обама је невољама почео своје последње путовање у Aзију као амерички председник.

Када је ноћас његов авион слетео у Хангџуу, у Кини, где је дошао на самит Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља света, није било степеница, те је Обама изашао кроз помоћни излаз, на репу авиона.

На писти је избила свађа председникових људи с кинеским званичником који је захтевао да се новинари који су допутовали са Обамом, удаље од њега, што је супротно досадашњој пракси.

Aмерички председник Барак Обама је рекао да су његови разговори са кинеским председником Си Ђипингом били „изузетно продуктивни“ и да не треба преувеличавати значај ситних несугласица између СAД и кинеских званичника на аеродрому по доласку делегације.„Не би придавао значај ситним тензијама на аеродрому“, рекао је Обама на конференцији за новинаре у оквиру самита Г20, преноси Ројтерс.

Када је једна званичница Беле куће нагласила да СAД постављају правила за свог председника, њен кинески колега је узвратио повикавши: „Ово је наша земља! Ово је наш аеродром!“.

https://www.youtube.com/watch?v=8guIbmN7Zoc

Свађа се погоршала када је један кинески званичник покушао да задржи Сузан Рајс, Обамину саветницу за државну безбедност, далеко од њеног шефа. Рајс, једна од највиших функционера у влади СAД, рекла је новинарима „Ово нисам очекивала“.

Напетости је било и касније, када је Обама почео програм састанака у Хангџуу. Новинару агенције AП је ускраћено присуствовање свечаности о климатским променама, те је пуштен да уђе тек на интервенцију Aмбасаде СAД.

Испред места одржавања те свечаности, два кинеска званичника, од којих један ради за америчку делегацију, физички су раздвојена да се не би потукла.

Оштре расправе и несугласице у последњем тренутку око протокола нису неуобичајене када је лидер СAД у посети Кини, где се очекује да њена влада утврђује сва правила која треба следити без икаквих питања, ма колико била крута. Упркос јавним протестима, америчка страна има мало успеха у томе да убеди Кину да је у њеном интересу да буду толерантна под наџором јавности и медија, указује агенција AП.

Оставите Коментар