Одмерена тишина, која као реакција на западне марифетлуке зрачи из Кремља, као и непристајање на дипломатију „цвркутањем”, доводи до лудила западну новинарску машинерију. Како је Григорије Игнатов [1] сјајно приметио, западни медији су прешли на ратни колосек, у коме су произведене информације јефтине и обилне. У наше време, док се „уједињена Европа” држи на кратком ланцу нескривеном силом и инфо-терором, размишљати о било чему, па и о свом послу, постало је за западне инфо-ратнике претежак задатак. Једноставно речено, нема штофа ни да се слаже како је ред, закључци се морају доносити осветљавањем теме са више страна, све у свему – хорор. А Кремљ ћути.

Прича коју сам из расутих делова и више извора овде сакупио пре свега је скаска о самом Западу, који са неподношљивом лакоћом напада Русију, што ће их у крајњем збиру стајати земног живота – до кога они једино и држе.

Слична берзанска акција, о којој ће бити речи касније, десила се први пут још давне 2014. године. После најновијег случаја можемо закључити да руска елита нема намеру да мења добитну комбинацију – посебно док са друге стране стола седи неко ко има веома кратко памћење и поглед бистар попут бозе.

Већ извесно време интернетом колају коментари о твиту председника Трампа у коме помиње „неприхватљиву игру са девалвацијом рубље и јуана Руса и Кинеза” [2]. Сви се после неочекиване реакције из Вашингтона питају шта ли су сад смислили Руси?

Чини се да је у питању још једна виртуозна финансијска операција Русије о којој смо сви, укључујући и Белу кућу, сазнали тек пошто је већ била завршена, док су руски брокери већ пијуцкали шампањац, погледајући на екране и питајући се кад ће схватити, кад ће твитнути, па да се разилазимо?

Шта се (опет) догодило, покушаћемо да размрсимо. Сви се, наравно, сећате када је објављен најновији пакет санкција САД, који је у суштини био нациљан да удари јако по руским бизнисменима [3]. Тада се често помињало име Олега Дерипаске поред многих успешних руских компанија.

Убрзо по ступању америчких санкција на снагу, почео је пад руских акција на берзи а рубља је озбиљно почела да губи на вредности [4]. Такве вести су нам тада стизале из Русије. Важно је на овом месту поменути да је пре последњих берзанских гибања велики део дивиденди од нафте и гаса одлазио баш пут Запада.

Дакле, услед новонастале валутне кризе, рубља је почела нагло да пада. У исто време, Централна банка Русије није ништа предузимала да би подржала курс националне валуте. Појавиле су се шпекулације да Русија једноставно нема довољно средстава да би и даље одржавала курс. Скоро па преписани догађаји из 2014. године.

Други део исте ове приче исписала је Америка. Страни власници вредносних папира руских енергетских компанија, који су видели ефекат америчких санкција и под утиском Трамповог обећања о увођењу још једног пакета 16. априла, бацили су се на продају својих акција. Пошто су сви у исто време похрлили да продају, цене акција руских енергетских компанија почеле су додатно да се стрмоглављују [5].

У овом делу приче појављују се некакве тајанствене руске компаније које су почеле да купују руске акције буквално у бесцење. Према непотврђеним тврдњама, тог дана на берзама су највише изгубили западни власници акција нафтних и гасних актива. Амерички новинари инсистирају на чињеници да се баш у време пошасти на берзама председник Путин тајанствено смешкао [6]. Из тог смешка они су ваљда закључили да је унапред знао шта ће се догодити.

Страни инвеститори изгубили су стотине милијарди на потпуно законит начин. Када су ајкуле светског бизниса схватиле да су их намагарчили, већ је било касно.

Цела ова прича звучала би као лажна вест или као бајка за малу децу да нема Трамповог „цвркутања” у коме оптужује Русију. Волшебно, тек пакет најновијих најављених санкција је напрасно и без објашњења отказан. Гигант Новатек је за сићу откупио велики пакет својих акција, а прича се да и Дерипаска није преспавао цео догађај. Уз констатацију да ситуација у Сирији диктира цену енергената, не би требало да нас изненади раст цена деривата, док ће зарада после берзанске акције Кремља већим делом завршавати у Русији.

Изгледа да је рика америчких милијардера допрла до председничких ушију, а он је затим по инерцији објавио да је Русија крива за све. Али су сви заједно очигледно решили да затуре следећу туру санкција. Када се види како их је незгодно ударио по џепу прошли пакет, од најновијег су одустали.

Зоран Драгановић

Извор: standard.rs

Упутнице:

[1] http://standard.rs/2018/04/13/pokoljenje-leminga-ili-kolektivni-zapad-i-atomski-rat/
[2] http://www.businessinsider.com/donald-trump-tweet-china-russia-currency-devaluation-2018-4
[3] https://www.cnbc.com/video/2018/04/06/treasury-secretary-mnuchin-sanctions-are-targeting-certain-behaviors-of-russian-oligarchs.html
[4] https://www.kommersant.ru/doc/3605677
[5] https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-09/russian-stocks-sink-most-in-2-years-on-sanctions-syria-tensions
[6] http://www.businessinsider.com/putin-scheduled-to-reappear-at-meeting-with-kyrgyz-president-almazbek-atambayev-2015-3