Миша Вацић је у ексклузивном интервју за портал Kosmopol.rs причао о идеји Српске деснице, плановима за будућност и односима међу патриотским организацијама.

Фото: Небојша Мандић
Фото: Небојша Мандић

Шта је идеја модерне деснице коју заговара Ваша политичка опција?

Идеја о формирању Српске деснице се родила одмах након Првог сабора, на коме је присуствовао велики број патриотских и националистичких организација. Дошао је тренутак да се патриоте окупе око идеје савремене деснице, широм Европе, чак и света десна идеја се буди и постаје доминантна снага у политици, модерна десница подразумева да не робује стереотипима прошлих времена, већ тежи победничкој будућности и делује у садашњем реалном политичком времену.

Ми смо изашли пред грађане Србије са четри јасна закључка: да се подржи иницијатива председника републике Србије о унутрашњем дијалогу како би се створио свесрпски национални консензус и стратегија за државну одбрану српског Косова и Метохије, затим захтевамо од Владе Републике Србије да нипошто не доводи у питање статус Косова и Метохије – дакле недвосмислено и доследно очување целовитости државе Србије. Подржали смо најављену декларацију о очувању српске културе и језика коју заједно доносе Република Српска и Република Србија и поздравили најтешњу сарадњу са Руском Федерацијом.

Поготово у помоћи у војном наоружању које пружају Белорусија и Русија Србији.

Желимо у својој земљи да заменимо себичност моралом, капитал без порекла чашћу и поштовањем, полтронство владавином разума и смелошћу, сколоност ка сплеткама љубављу за подвиге, испразан народ узвишеним моћним и срећним и све пороке и лудости анационалног дефетизма да заменимо врлинама и благодетима буђења националне свести.

Који је начин деловања и циљ Српске деснице?

Уколико сагледате деловање свих организација које чине Српску десницу, приметићете да су активности годинама уназад биле усмерене на национални активизам на терену, по улицама протести, митинзи, кампање и барикаде. Данас, као Српска десница, сматрамо да се борба мора наставити искључиво деловањем кроз институције. Јер је то једина делотворна борба са јасним резултатима по целокупно друштво.

Српска десница је дугорочан пројекат уједињења свих патриотских капацитета у јединствен политички блок. Често волим да истакнем, да се ми нисмо окупили као неки, да би трговали, већ да својим искуством помогнемо и својој отаџбини Србији и државним институцијама око решавања горућег питања Косова и Метохије, и око свега што је важно за опстанак нашег народа. Бела куга једе Србију. Морамо преокренути процес, да би сачували место српском народу у будућности.
Наш циљ је јасан – излазак на изборе и учествовање у вршењу власти.

Одустали сте од учешћа на београдским изборима, да ли планирате учествовати на неким будућим изборима?

Одлука о неизласку на београдске изборе је стратешка одлука Српске деснице која је једногласно донета на Председиштву. Као што сам рекао, јасно смо дефинисали циљ а то је учествовање у формирању и вршењу власти, то је сврха сваког озбиљног и одговорног бављења политиком, до којег можемо доћи искључиво путем демократске борбе – изласком на изборе.

Они који се политичарењем баве само да би увек критиковали са позиција вечите опозиције, и који не желе да преузму одговорност да било шта мењају, јер немају никакве идеје шта би и како поправили од свих проблема који муче српски национ. Не треба храброст за критике, већ за хватање у коштац са проблемима и решавањем истих. Српска десница је фокусирана да своју јачину усмери ка инфраструктурном уређењу, и тежимо да на наредим изборима добијемо поверење грађана да уђемо у државне институције, у Србији је бар 20% гласова је изразито десно опредељених грађана Србије.

У каквим сте односима са другим десничарима и да ли постоји могућност за сарадњу са Заветницим, Дверима, Образом…?

Ми смо отворени за сарадњу са свима који деле ставове Српске деснице, дух братског окупљања који негујемо јесте наша суштина. Међутим, ситуација је веома тешка, много подела и сујета. Наша врата су упркос свему отворена за све доказане српске родољубе који су спремни да се боре и служе националним интересима.

Са друге стране, извесне ткз.родољубиве организације су пред изборе упутиле злонамерне критике да смо створени наменски не би ли одвукли гласове постојећих ткз. патриотских снага. Ја сад питам вас које су то патриотске снаге чији је изборни резултат због међусобне сујете и подела раван статистичкој грешци? Ми тежимо и позивамо родољубе, патриоте, националисте на саборбост, на слогу. Да ли они имају легитимитет да коментаришу Српску десницу? Српска десница је од самог почетка била за уједињење у јединствен десни блок који би недвосмислено прешао цензус уједињеном снагом, али је себични нарцизам лидера појединих организација допринео тренутној разједињености. Подсетићу на чињеницу да су Двери добар део своје предизборне кампње „посветили“ управо Српској десници. Њихова оптерећеност нашим формирањем довела је до тога да су нам оборили сајт. На њихову жалост, тај хакерски покушај је трајао десет минута. Али то говори о њиховој немоћи.

Српска десница је отворена за сарадњу са свима који деле наше ставове, али сигурно нећемо сарађивати са организацијама чији је изборни резултат такав, да им једино остаје да се угасе. Ми освајамо Београд и Србију формирајући одборе, не бавимо се статистичким грешкама. Српска десница је почела сабирањем 6 патриотских организација, данас је у Српској десници 15 организација и покрета. Преговори постоје са још неколико организација. Нећемо стати док сви родољуби не пронађу своје место у саборној Српској десници која ће као таква бити снага која осваја институције зарад остварења победе патриотске идеје. Резултат ће бити патриотизам у институцијама и деснива коју нико неће моћи да занемари и негира при доношењу државних одлука.

Извор: kosmopol.rs