Суд у Москви забранио је приступ популарном Интернет месинџеру „Телеграм“, који ц́е бити блокиран након што је компанија више пута одбила да пошаље кодове за шифровање својих порука федералној служби за безбедност (ФСБ)

Фото: Carl Court/Getty Images
Фото: Carl Court/Getty Images

Судија Јулија Смолина из суда Тагански је дозволила да одмах почне са блокирањем месинџера, односно пре него што одлука буде и званична.

Ниједан представник „Телеграм месинџера није дошао на данашњи састанак, јер је оснивач Павел Дуров рекао да адвокати не би требало да учествују у тој „отвореној фарси“.

Адвокати су и поднели петицију суду, траћећи да се одложи састанак, али је тај предлог одбијен.

Разматрање тужбе трајало је 20 минута.

Према одлуци суда, месинџер мора да буде блокиран све док Телеграм не изврши своје обавезе: да да своје кодове за шифровање ФСБ-у.

Раније је руско надзорно тело за комуникације „Роскомнадзор“ оптужило апликацију за дописивање „Телеграм“ да крши руски закон и да ће бити блокирана уколико том телу не пружи информације о компанији која је контролише.

„Телеграм“ је познат по томе што је међу омиљеним апликацијама терористичке групе, тзв. Исламске државе, чији је припадници користе због енкрипције, тј. заштите порука која чува податке чланова који се дописују.

Извор: crimerussia.cominformer.rs