Ваздушна одбрана руске флоте на Црном мору издала је упозорење за напад, пренео је шведски политичар Карл Билт на свом Твитер налогу. Вест су пренели и други медији, али се чека званична потврда.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Поједини медији су пренели да је руско Министарство одбране издало наредбу да се борбена готовост руске црноморске флоте подигне на највиши ниво и да је издато упозорење за евентуални напад након што је примећено да су војни бродови коалиционих снага на челу са САД, Великом Британијом и Француском, кренуле ка Сирији.

Сиријске снаге под узбуном због могућег напада САД

Војне снаге сиријске владе и њихови савезници су у стању узбуне и предузимају „превентивне мере“ широм Сирије услед страховања од америчког напада после наводног напада хемијским оружјем на Думу код Дамаска, саопштила је данас опозициона Сиријска опсерваторија за људска права.

Опсерваторија је навела да је сиријска војска од синоћ под 72-часовном узбуном и да утврдјује положаје.

Шеф Опсерваторије Рами Абдурахман рекао је да је узбуна дата на свим положајима армије и у свим базама, наводи Асошиејтед прес.

Активистичка „Организација за звук и слику“ (Тхе Соунд анд Пицтуре Организатион) је навела да су се ирански борци и припадници либанског Хезболаха евакуисали у област Букамал, код границе Ирака.

Неименовани либански политичар близак сиријској влади је потврдио да војска предузима превентивне мере широм Сирије.

Додао је да влада у Дамаску очекује „ограничен напад“, сличан прошлогодишњем америчком нападу на ваздухопловну базу Шајрат у провинцији Хомс, после напада хемијским оружјем на северу Сирије за који је Вашингтон окривио сиријску владу.

Стање узбуне и предузимање мера сиријске војске поклопило се с изјавом једног високог званичника Ирана који је данас, по доласку у Сирију, изјавио да „неће проћи без одговора“ јучерашњи израелски ракетни напад на сиријску ваздухопловну базу у којем је погинуло седам Иранаца.

Суботњи напад на Думу где је наводно употребљен отровни гас, и јучерашњи ракетни напад америчког савезника Израела на базу у Сирији, још више су појачали напетост на узбурканом Блиском истоку, и повећали могућност америчке одмазде.

Председник САД Доналд Трамп запретио је војном интервенцијом против Сирије и обећао да ће „снажно“ одговорити на „очигледан напад хемијским оружјем на цивиле у Думи“.

Упозорио је и да ће за то „платити“ Русија или било која друга земља, ако се покаже да су одговорне за напад.

Према неким информацијама, до напада би могло да дође у наредна 24 сата.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп, запретио је скорим војним ударом на Сирију због наводног напада хемијским оружјем на цивиле и упозорио да ће Русија, или било која друга земља, за коју се установи да је одговорна за тај напад, „платити цену“.

Меј ће разговарати са Трампом о нападу у Сирији

Премијерка Велике Британије Тереза Меј рекла је да ће да разговара касније у току дана са америчким председником Доналдом Трампом о нападу хемијским оружјем у Сирији.

– Наставићу да разговарам са нашим савезницима и партнерима као и до сада, разговарала сам са председником (Француске) Емануелом Макроном, а касније данас разговараћу са председником Трампом – рекла је премијерка новинарима у Кембриџширу у источној Енглеској, пренела је агенција Ројтерс.

Упитана да ли ће се Британија придружити САД уколико се Вашингтон одлучи на даљу војну акцију у Сирији, Меј није одговорила директно, али је истакла да „они који су одговорни треба да одговарају“.

Она је додала да ће председавати састанком британског Националног већа безбедности.

– Напад који се догодио у Думи је варварски напад. Наравно да хитно радимо с нашим савезницима и партнерима на процени шта се догодило на терену – рекла је Меј.

Са друге стране, руски амбасадор при УН Васили Небензја оптужио је Вашингтон да намерно подстиче међународне тензије претњама Русији тоном који није прихватљив чак ни за време Хладног рата.

Извор: informer.rs