Мандат мисије Еулекс на Косову и Метохији истиче средином ове године и све је извесније да неће бити обновљен, на чему инсистира и Приштина! Уколико до тога дође, безбедност Срба и другог неалбанског становништва у јужној српској покрајини биће драстично угрожена, сматрају саговорници Информера

Бета
Бета

Из Канцеларије за КиМ кажу да се још нису стекли услови за престанак рада ове мисије и да би једнострана одлука о одласку Еулекса била погубна.

– Повлачењем мисије драматично би се повећао ризик од избијања међуетничких инцидената услед одсуства Еулекс полиције, а драстично би ослабили и механизми борбе против организованог криминала, корупције, тероризма и истраге ратних злочина на КиМ – сматрају у Канцеларији за КиМ, додајући да због тога Србија од ЕУ очекује да одлуку о прекиду рада мисије неће доносити мимо одлуке Савета безбедности УН.

Бесмислена мисија

Мисија Еулекса у овом формату је бесмислена. Његов рад мора се редефинисати. Нека мисија која би деловала у области безбедности, полицијско-истражних послова и случају елементарних катастрофа, мора да постоји, каже аналитичар Душан Јањић.

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун оцењује да косовско правосуђе и полиција немају капацитет да функционишу самостално.

– Ако неко мисли да на овај начин, испод жита, подржи и прогура једнострано проглашену независност лажне државе Косово, грдно се вара да ће Србија то само немо посматрати. Правосуђе и полиција ове лажне државе немају капацитет да Србима и другом неалбанском становништву гарантују безбедност. Самим тим, мисија мора да остане још неко време – закључује Дрецун.

Извор: informer.rs